Zo zag het jaar van onze consultants eruit in 2020

/ /

Op 1 januari 2020 stapten we nietsvermoedend in een werkjaar waarvan we dachten dat het er eentje ging worden zoals een ander. Boy, were we wrong. Net zoals iedereen konden we toen niet in het minst vermoeden dat miss Rona onze plannen zó in de war ging sturen. Ondanks de vele onverwachte wendingen dit jaar, bleven we bij First Floor toch allemaal mooi overeind. Onze consultants kijken terug op een leerrijk jaar met enkele downs, maar gelukkig vooral veel ups. Wil je weten hoe het jaar van onze consultants eruitzag? Read all about it!

Falen en weer opstaan

Als er één ding is wat First Floor graag wil meegeven aan young potentials, dan is het wel dat je niets kan leren als je niets probeert. Bij dat proberen, horen ook fouten maken bij. Uit die fouten leer je zelfs het meest. Dat is iets wat HR consultant Joyce Stroeckx zelf ondervond dit jaar.

Joyce: "Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat het oké is jezelf toe te laten af en toe fouten te maken. Zelf heb ik de gewoonte om alles wat ik doe en onderneem op het werk met een vergrootglas te bekijken, waardoor ik het er best moeilijk mee heb wanneer er ergens een fout insluipt. Binnen mijn huidige rol bij First Floor heb ik dit jaar echt ontdekt dat het juist die fouten zijn waar je het meest uit leert. Met de juiste 'can-do'-mentaliteit trek je die fouten bovendien ook snel weer recht. Iedereen maakt fouten en dat is oké."

Ook marketing consultant Elise Coppens leerde dit jaar dat niet alles altijd perfect kan gaan.

Elise: "Ik wil alles altijd heel graag goed doen en vond het daarom moeilijk om te starten als 'beginner' bij First Floor in september. Het duurde een tijdje voor ik mijn weg vond in de interne marketing, waardoor ik mij vaak 'gefaald' voelde. Dat gevoel van zekerheid dat gepaard gaat met helemaal op de hoogte zijn van alles wat binnen een bedrijf gebeurt, dat komt er natuurlijk niet zomaar. Toch verwachtte ik dat ik vanaf dag één alles perfect zou weten. Kleine foutjes onderweg maakten mij onzeker, maar door hulp te vragen aan de andere marketing consultants waar nodig, lukte het mij om ingewerkt te geraken. Ik neem hier vooral uit mee dat het oké is om hulp te vragen aan anderen en dat trage vooruitgang ook vooruitgang is."

Met volle passie vooruit

Iets anders wat we bij First Floor essentieel vinden? Het volgen van je hart en je passie! Om je job graag te doen, heb je een job nodig waar je energie uithaalt. HR consultant Louise Renier heeft dit jaar zeker ontdekt waar ze gelukkig van wordt op de werkvloer!

Louise: "Ik ben het afgelopen jaar veel bewuster geworden over waar ik energie uithaal en waar uit zeker niet. Voor mijn eerste werkervaring had ik vaak twijfels over welke functie mij zou liggen. In het voorbije werkjaar als HR consultant heb ik ontzettend veel bijgeleerd over mezelf, waardoor ik nu goed weet welke functie mij ligt en waar ik écht energie uithaal."

Variatie, variatie, variatie

Een functie als consultant? Dat betekent veel variatie binnen je takenpakket, maar ook variatie binnen je opdrachtgevers. Soms zit je voor een langere periode op hetzelfde project, op een ander moment wissel je sneller af tussen verschillende projecten. Zo leer je op korte tijd veel bij en kan je je ervaring uitbreiden. Dat is wat marketing consultant Amber Wuyts ervoer dit jaar.

Amber: "In 2020 heb ik geleerd hoe gevarieerd het leven van een marketeer eruit kan zien. Ik heb op veel verschillende projecten gewerkt, waardoor ik meteen ook veel verschillende bedrijfsculturen leerde kennen. Variatie is er dus zeker. Waar ik zelf nog aan kan werken, is mezelf zien als een echte expert op vlak van marketing. Ik mag beseffen dat ik diegene ben die andere mensen dingen over marketing kan aanleren. Verder leerde ik werken met verschillende tools om mijn werk beter te structureren en chaos te voorkomen. Dat creëerde een geruster gevoel bij zowel mezelf als bij de klant."

Zeg eens nee, ahja

Duidelijke communicatie is het vertrekpunt van een geslaagd project voor onze consultants. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is vlotte communicatie regelmatig het eerste wat sneuvelt wanneer iedereen 'druk, druk, druk' bezig is met zijn eigen job. Marketing consultant Melissa Cruysbergs leerde op verschillende vlakken van communicatie bij dit jaar.

Melissa: "Ik heb geleerd om op een gepaste, professionele manier met verschillende betrokken partijen binnen een bedrijf te communiceren en daarbij mijn eigen doelen in het achterhoofd te houden. Zo zeg ik bijvoorbeeld al eens meer 'nee' op zaken die aan mij gevraagd worden, wanneer mijn eigen werk en takenlijst daardoor in het gedrang kunnen komen. Prioriteiten stellen is belangrijk! Daarnaast leerde ik verschillende projecten vlot met elkaar combineren door tools zoals Microsoft planner te gebruiken. Alles structureren en overzichtelijk houden voor mezelf en de andere werknemers is eveneens een belangrijke vorm van communicatie."

Communiceren kan je leren

Dat de vorm van communicatie niet voor iedereen hetzelfde kan zijn, is iets wat HR consultant Nathalie Claeys ondervond:

Nathalie: "In mijn functie als HR consultant moet ik met verschillende types klanten en persoonlijkheden omgaan. Daardoor weet ik nu hoe ik mijn communicatie moet aanpassen op basis van de persoonlijkheid van de andere partij. Dat is essentieel om alles goed te doen verlopen."

Ook HR consultant Sarah Medo neemt heel wat nieuwe communicatie-inzichten mee naar het nieuwe werkjaar:

Sarah: "Wat ik leerde dit jaar? Vooral om duidelijke afspraken te maken en te blijven doorvragen of kritische vragen te durven stellen. Dat is soms nodig om volledig te vatten waar de andere partij juist nood aan heeft. Daarnaast verwierf ik veel nieuwe kennis dankzij de opleidingen binnen First Floor. De trainingen over LinkedIn advertising en projectmanagement blijven me zeker bij."

Let's fly!

De door Sarah vermelde opleidingen brengen ons bij een andere belangrijke pijler binnen First Floor: blijven leren. Via ons FLY-traject kan ook jij als young potential steeds hoger vliegen. In dit intensief traject ga je aan de slag als consultant bij First Floor op afwisselende projecten bij verschillende bedrijven. Zo kan je ervaring opdoen en al doende ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt: twee voor de prijs van één.

Onze consultants vlogen dit jaar in ieder geval weer heel wat hoger. Sommigen onder hen zijn klaar om hun vleugels uit te slaan in een andere richting, anderen blijven nog even onder de vleugels van First Floor. Eén ding is zeker: het was een geslaagd werkjaar. Zelfs in deze omstandigheden maakten we er het beste van. En voor volgend jaar? Dan hopen we op nóg beter en op iets meer gezellige team apéro's in het echt.


Wil jij zelf als consultant bij First Floor aan de slag gaan? Contacteer ons dan voor een koffietje of een babbel en wie weet ben jij de volgende die volgend jaar hogerop vliegt via ons FLY-traject. Tot snel!