Snel pivoteren én snel groeien: Het verhaal van Ada & tech scale-up Enersee

/ /

Toen de snelgroeiende tech scale-up Enersee in 2023 dringend op zoek was naar nieuw talent, werd HR-consultant Ada Deseyn ingeschakeld. Ada hielp niet alleen bij de werving van nieuwe medewerkers, maar zette ook een duurzaam HR-beleid op in een erg boeiende maar evenzeer soms chaotische scale-up omgeving. In deze blog deelt ze haar ervaring en vertelt ze hoe ze zowel Enersee als zichzelf zag groeien tijdens deze uitdagende periode.

FF Expert Thumbnails Ada

Werken in een fast growing omgeving

Als HR-consultant kom je vaak in boeiende en uitdagende omgevingen terecht, maar mijn tijd bij Enersee was in dat opzicht best bijzonder: een scale-up die volop in ontwikkeling is, en in het najaar van 2023 daarom dringend op zoek was naar nieuwe medewerkers om hun groei te ondersteunen. Een boeiende kans om hen tijdelijk te ondersteunen en strategisch bij te staan in hun HR-behoeften.

In een scale-up zoals Enersee hebben de oprichters veel om handen. Ze zijn bezig met productontwikkeling, het opbouwen van klantenrelaties, en het managen van de dagelijkse operaties. HR is echter een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering, vooral wanneer je groeit en nieuw talent zoekt. Tegelijkertijd ontbreekt het vaak aan tijd en expertise om de juiste wervingsprocessen te organiseren. Dat was het moment waarop ik werd ingeschakeld.

Mijn rol bij Enersee

Mijn rol was duidelijk: de vacatures invullen en voor een HR-proces zorgen, dat nadien ook zonder mij zou kunnen blijven draaien. Het aanwerven van een consultant gaf hun de flexibiliteit om te focussen op de core business, terwijl ik het rekruteringsproces voor mijn rekening nam.

Vanaf dag één kreeg ik bij Enersee dan ook veel verantwoordelijkheden. Naast het werven van nieuw talent, was ik betrokken bij strategische beslissingen zoals de vormgeving van het rekruteringsproces. Bovendien nam ik ook taken op zoals de loonverwerking, het opstellen van arbeidscontracten en zelfs het uitschrijven van de car policy.

Dit brede takenpakket stelde mijn HR-vaardigheden flink op de proef, maar dat maakte het tegelijk ook zó interessant. In een grotere, meer gevestigde organisatie zijn taken vaak gescheiden en meer gestandaardiseerd. Maar bij Enersee was de dynamiek anders: ik kreeg de ruimte om zelfstandig te werken én beslissingen te nemen die een grote impact hadden op de verdere groei van het bedrijf.

Leren omgaan met snelheid en chaos

Werken in een scale-up vereist meer dan alleen technische vaardigheden. De dynamiek en snelheid van een klein, groeiend bedrijf brengt ook een zekere mate van chaos met zich mee. Wat ik vooral heb geleerd, is dat open en directe communicatie in zo'n context van cruciaal belang is. Er verandert veel in korte tijd, en het is essentieel dat iedereen binnen het bedrijf op dezelfde golflengte zit. Transparante feedback was daarbij onmisbaar. Naast de harde skills zoals loonadministratie, heb ik dus ook veel geleerd over het belang van soft skills zoals feedback geven en ontvangen. Dit blijft één van de grootste lessen uit mijn tijd bij Enersee.

Een succesvol einde en nieuwe inzichten

Na enkele maanden had ik mijn doel bereikt: de openstaande vacatures waren ingevuld. Ik droeg mijn verantwoordelijkheden over aan één van de nieuwe medewerkers, en dat was het einde van mijn tijd bij Enersee. Het was geweldig om deel uit te maken van een scale-up die klaar was om te groeien en om hen te helpen bij die cruciale eerste stappen naar een solide HR-beleid. Samen zijn we op een korte periode ongelooflijk veel gegroeid, en heb ik tips en inzichten verworven die me zullen helpen bij mijn volgende professionele uitdagingen.

Ada



Over Enersee

Enersee werd in 2021 opgericht met één helder doel: het optimaliseren van het energie- en waterverbruik van gebouwen om verspilling te elimineren. Enersee observeert onnodig verbruik, analyseert problemen en brengt gebouwen volledig in kaart. Zo kunnen energy of facility managers snel ingrijpen en hun energieverbruik beperken. Dankzij hun software wordt data direct opgehaald en continu geanalyseerd. Lees hier meer over hun verhaal.