Mijn eerste half jaar als HR-consultant bij First Floor

/ /

Een eerste job is altijd spannend, dat heb je intussen al wel gehoord. Maar een eerste job waar jij geen achtergrond in hebt, dat is pas spannend! Onmogelijk denk je? Bij First Floor kreeg ik die kans. Met een achtergrond in politiek en geschiedenis startte ik 6 maanden geleden als HR-consultant. Vandaag kijk ik, na een half jaar ervaring, terug op dit uitdagend traject. En wie weet, kan mijn verhaal jou wel inspireren.

Een klein bootje in de wilde HR-zee

Als starter bij First Floor word je gelukkig niet onmiddellijk voor de haaien gegooid. Je wordt 6 weken lang intern ondergedompeld in de ins and outs van het recruitersleven. Een aantal intensieve weken waar je heel doelgericht op zoek gaat naar jouw inner-recruiter. Wat zijn je sterktes en waarin kan je nog exponentieel groeien? Na deze 1,5 maand ben je helemaal klaar voor je eerste project als Junior HR-consultant. Licht dat anker maar.

HR in accountancy, say what?

Na het afronden van mijn opleidingsweken was het tijd voor mijn eerste project. Ik kreeg de mooie opportuniteit om te starten bij PIA Group. Kort geschetst is dit een overkoepelende organisatie met daaronder 40 boekhoudkantoren. Mijn job? Zorgen voor de juiste instroom in ál deze kantoren. Als je nu grote ogen opzet, kan ik je verzekeren dat dit inderdaad geen evidentie is.

Door het bedrijf zelf werd ik erg goed ontvangen. Ook al start je als ‘consultant’, je zal heel snel merken dat je een onmisbare schakel wordt binnen het team. Op 5 maanden tijd mocht ik al 3 afterworks bijwonen, volledig zelfstandig aanwervingen doen, gesprekken voeren, loonsvoorstellen opmaken én mee mijn stempel drukken op dit snel groeiend bedrijf. Geloof me gerust als ik zeg dat boekhouders allesbehalve saai zijn.

Elk project heeft nieuwe uitdagingen

De financiële sector was voor mij nog behoorlijk onbekend. Ik kreeg dan ook de opdracht om me volledig te verdiepen in de accountancy-wereld. Ik combineerde dit met mijn wekelijkse follow-ups met 1 van de First Floor coaches. Hier besprak ik waar ik tegenaan liep en zochten we samen naar een oplossing of strategie. Het heeft me dan ook enorm geholpen om een klankbord te hebben met veel ervaring. Deze wekelijkse sturing en advies vond/vind(!) ik onmisbaar op mijn eerst project. Het zorgt dat ik elke dag die impact kàn maken bij mijn klant en dat ik zelf ook aan warpspeed evolueer en een massa competenties aanscherp #frontrunner

Eens ingewerkt kon het rekruteren beginnen. Ik moest op zoek gaan naar interne en externe krachten voor in de kantoren en ons hoofdkantoor. Advising Finance Manager of Senior Accountant klonken in het begin best eng, maar eens je het onder de knie hebt, wordt het kinderspel. Nu ja, de terminologie toch. Met boekhouder als knelpuntberoep nr.1 werd al snel duidelijk dat de invulling niet zo makkelijk was. Ik kreeg vaak een “nee” te horen of dat ze toch geen interesse meer hadden. Dat maakte me soms onzeker over mijn kunnen.

First Floor, dat is jezelf blijven uitdagen

Gelukkig is een traject binnen First Floor voorzien van allerlei trainingen. Zo volgde ik al opleidingen over telefonische screenings, jobintake en het opmaken van vacatures. Stuk voor stuk workshops waar ik met een rugzak aan nieuwe kennis weer buitenkwam. Kennis die ik onmiddellijk kon toepassen op de werkvloer om mijn skills als recruiter elke keer opnieuw bij te schaven.

Daarbij kreeg ik ook de mogelijkheid om verschillende employer branding initiatieven op poten te zetten. Dit deed ik in samenwerking met mijn First Floor collega Ruben, die als Marketing-consultant werkt bij PIA Group. Samen hebben we een heel traject gemaakt rond campus recruitment en hebben we een Bring-a-friend-campagne gelanceerd. Opnieuw een hele nieuwe kant van HR, De combinatie van HR en marketing vind ik waanzinnig interessant en daar kan ik ook mijn creativiteit in kwijt.

Voor mij hanteert een goede recruiter, de kunst om de candidate experience zo aangenaam mogelijk te maken, als geen ander. Een belangrijk aspect hierbinnen is om de kandidaat in het hele proces een bekend gezicht te geven. Iemand die je van het begin tot het einde begeleidt en luistert naar zijn of haar wensen en verwachtingen. In functie daarvan ben ik blij met de extra verantwoordelijkheden die ik bij PIA heb gekregen en blijf krijgen.

Wat brengt de toekomst nog?

Mijn project bij PIA Group loopt normaal af in september, maar is intussen verlengd tot eind 2022. Dat wil zeggen dat First Floor in 2023 op zoek zal gaan naar een nieuw bedrijf die mijn HR-ondersteuning kan gebruiken. Het leuke is dat je waarschijnlijk in een volledig andere sector of bedrijf terechtkomt, waar je weer allerlei andere zaken zal ontdekken. Zo stopt het leren nooit en kan ik gaandeweg ondervinden waar mijn passie ligt. En is er niet onmiddellijk een match tussen mezelf en een nieuw bedrijf, dan kom ik gewoon weer even intern tot de match gevonden is. Je hebt dus gewoon een vast inkomen dat niet wordt bepaald door het hebben van een project of niet.

1 Ding is zeker: zolang je bereid bent om te blijven groeien, liggen de kansen bij First Floor er voor het grijpen. En ben je even de weg kwijt, is First Floor er ook om samen weer vooruit te gaan. Dus, heb jij nog geen duidelijk beeld hoe je eerste job er moet uitzien maar wil je wél echt knallen en laten zien wat je kan? Ben je bereid om dagelijks te leren en jezelf te blijven uitdagen? Dan kan ik een job als projectconsultant bij First Floor enkel aanraden!