Hoe een kortetermijn hulp als consultant ook een blijvende langetermijn oplossing kan worden: het parcours van Hein Witvrouw

/ /

Bedrijven ervaren consultants - zeker in economisch lastigere tijden - soms als een te dure kostenpost. Waarom zou je een extern iemand inhuren wanneer je ook voor een vaste (goedkopere) collega zou kunnen gaan? Helaas is dat laatste anno 2024 niet meer zo vanzelfsprekend. De arbeidsmarkt heeft nu eenmaal tekorten en hoe hard je ook wil, soms heb je gewoon nu, meteen, direct of gisteren iemand nodig. En misschien nog de pijnlijkste realiteit: een vast contract is lang niet meer de garantie die het ooit was op 'stabiliteit'.

Consultancy biedt net daar zijn sterkte. Direct inzetbare medewerkers, mét kennis van zaken, zonder uitgebreide on- of offboarding, voor korte of lange duur en in het geval van First Floor met een ijzersterk senior team dat zich inhoudelijk mee over uitdagende cases kan buigen. En zo was het ook voor Hein Witvrouw, tot vorige maand HR & Employer Branding consultant bij First Floor. Wij vroegen aan hem wat volgens hem de meerwaarde is van consultancy en doken in zijn traject van de afgelopen 2,5 jaar voor best practices.

Hein

Hein in 2022

Hein, je begon in januari 2022 als HR & Employer Branding Consultant bij First Floor. Hoe was het om meteen bij Pia Group aan de slag te gaan?

"Niet lang na mijn start bij First Floor, kwam ik bij Pia Group direct in een volwaardige rol als Talent Acquisition Specialist terecht. Wel pittig, toen als HR-leek, ik was namelijk direct verantwoordelijk voor het volledige rekruteringsproces. Van sourcen tot het opstellen van contracten en het onboarden van nieuwe medewerkers. Erg spannend, maar na een uitgebreide onboarding door First Floor met enkele cruciale trainingen en coachings heel erg haalbaar."

Wat maakt dat consultants zo snel kunnen schakelen in nieuwe omgevingen?

"Consultants krijgen bij First Floor trainingen en uitgebreide begeleiding waardoor we direct inzetbaar zijn. Na je onboarding start je namelijk in het zogeheten FLY-traject, waarbij je aan de hand van coaching en mentoring door iemand van ons senior team, trainingen en peer reviews met consultant collega's voortdurend bijleert.

Zo volgde ik trainingen zoals sociaal recht, selectiegesprekken, personal branding, feedback geven en ontvangen en uiteindelijk ook Frans en Excel. Dit maakt dat je als consultant vanaf dag één kunt presteren. En dat is precies wat bedrijven nodig hebben in een snel veranderende en soms onvoorspelbare markt. Het is ook wat de job zo fijn maakt: van de ene op de andere dag ga je op een nieuw project aan de slag en kan je meteen ergens echt een verschil betekenen."

Bedrijven staan onder druk door lage budgetten en nieuwe verwachtingen van medewerkers. Hoe speelt consultancy daarop in? En hoe ervaarde je dit bij TriFinance en Coca-Cola Europacific Partners?

"De markt is volatiel, vooral met de komst van Gen Z, die héél andere verwachtingen heeft bij werk. Deze generatie hecht meer dan ooit belang aan zaken zoals flexibiliteit, zingeving in hun werk en mentoring. En vooral dat laatste is waar het schoentje kan wringen. Niet elk bedrijf heeft de budgetten of tijd om die nieuwe generatie te begeleiden en dat werk neemt First Floor uit handen.

Bij TriFinance bijvoorbeeld was het belangrijk om snel goede kandidaten te vinden, terwijl bij Coca-Cola de focus lag op het uitwerken van een Young Graduate Program. Ik moest daarbij een hele rekruteringsflow opzetten voor honderden kandidaten. Snelheid was cruciaal. Want laten we eerlijk zijn, op het einde van de dag willen bedrijven gewoon snel resultaat, zeker bij urgente HR-vraagstukken. Elke dag dat een vacature niet is ingevuld of een proces niet optimaal verloopt, loopt een bedrijf ook business mis. Consultancy kan die leegte tijdelijk, maar wel meteen opvullen tot een vaste medewerker het kan overnemen. Een erg boeiende positie als consultant."

Je haalde het al kort even aan, maar hoe kunnen volgens jou bedrijven dan profiteren van snelle resultaten door consultants in te schakelen?

"Consultancy biedt een oplossing voor bedrijven die direct resultaat willen zonder lange inwerkperiodes. Consultants van First Floor zijn opgeleid en kunnen snel opereren binnen een bedrijf, waardoor we een kortetermijnoplossing bieden voor capaciteitsproblemen of specifieke projecten. Daarnaast brengen we een frisse, objectieve blik mee. Een niet te onderschatten troef. De combinatie van iemand die aan het begin van zijn (haar) carrière staat en een senior team (Karen, Els & Judith) met bakken vol ervaring zorgt voor een uniek perspectief dat ten goede komt van zowel de bedrijven, als natuurlijk mezelf."

Hein

Hein in 2024

Uiteindelijk maakte je bij Hansea de overstap van consultant naar vaste medewerker. Hoe heb je dat ervaren?

"Na vier projecten, 2,5 jaar en talloze trainingen, coachings en mentoringgesprekken merkte ik dat het tijd was om mijn vleugels uit te slaan. Toen ik aan mijn laatste project bij Hansea begon, voelde ik me er meteen helemaal op mijn plek. Het laat mooi zien hoe een kortetermijnoplossing iets van lange termijn kan worden. Bij Hansea start nu deel twee van mijn carrière, en ik heb enorm veel zin om met mijn rugzak vol ervaringen er bij Hansea helemaal voor te gaan!"

Om af te ronden: hoe kijk je terug op je tijd bij First Floor?

"Als ik 3 jaar geleden tegen mezelf had gezegd dat ik nu zou staan waar ik sta, dan had ik je niet geloofd. Dat een simpele LinkedIn-post zou leiden tot 2,5 jaar aan groei en opportuniteiten, is toch echt wel straf. Ik heb geleerd wat ik nodig heb als professional, in welke omgeving ik het liefst werk, en ik heb vooral veel over mezelf ontdekt. Dat ik in die tijd ook nog heel wat succesvolle projecten heb mogen afwerken, dat is uiteraard een win-win!"

Super om te horen! We wensen je heel veel succes verder. Het was een plezier om je ontwikkeling mee te maken. Hopelijk geen afscheid, maar een tot snel?