Het verhaal van Stefan: “Ik hoopte bij elk gesprek dat ze me NIET gingen aannemen”

/ /

Mijn naam is Stefan. Ik studeerde af als marketeer aan de AP Hogeschool in 2019. Net zoals vele andere afgestudeerden stelde ik me één bepaalde vraag na het behalen van mijn bachelordiploma: ‘Enneuh… Wat nu?’ Veel verder dan dat diploma had ik namelijk nog niet echt nagedacht. Het voelde eventjes alsof ik de sleutel had gekregen voor het betreden van de arbeidsmarkt, maar eenmaal ik de deur had geopend, bleek het toch vooral de toegang tot ‘s werelds grootste doolhof te zijn. De enige manier om eruit te geraken, was te weten welke weg ik ging nemen en dat bleek behoorlijk wat moeilijker dan gedacht!

’t Is niet al goud wat blinkt

Ik besloot me aan te sluiten bij meerdere interimkantoren om m’n kansen op een goede (en vooral passende) job te vergroten. Ik zal kort samenvatten: “’t was gene vette”. Bij elke sollicitatie besefte ik steeds meer en meer dat functies met zogezegd bij mij passende inhoud totaal niet waren wat ik wou. Ik hoopte bij elk gesprek op hetzelfde bizarre resultaat: “Ik hoop dat ze me NIET aannemen!”. Na een paar van zulke sollicitaties begreep ik ook wel dat het zo niet verder kon en dat het tijd was om het over een andere boeg te gooien.

Ik besloot zelf op zoek te gaan naar vacatures via LinkedIn en gaf mijn profiel de nodige upgrade. Al snel kon ik solliciteren voor functies met een takenpakket dat me wél interesseerde. Zo ging ik niet veel later op gesprek bij een flitsend marketingbureau dat zich specialiseerde in SEO-analyses. Het was een ontzettend leuke sollicitatie waarbij zowel ik als het bedrijf erg enthousiast waren over de samenwerking. Op het einde van het tweede gesprek kreeg ik een contract aangeboden en een maand later begon ik op mijn eerste dag. Oef, toch gelukt! Enfin, dat dacht ik toch.


“Er zat dus niets anders op om terug te gaan naar start (you know, zoals in Monopoly) en te kijken wat ik dan wél wilde in mijn ‘droomjob’.”


Het is echter niet alleen het uiterlijke dat telt. Dat lijkt zo logisch, maar is het niet. Een mooie locatie, vriendelijke collega’s, leuke bedrijfscultuur en een degelijk salaris. Wat wil je dan nog meer, denk je? Een job die niet verveelt, zo blijkt. Algauw kwam het besef dat ik snel uitgekeken was op het uitvoeren van dezelfde taken. Dat was ook mijn leidinggevenden niet ontgaan dus na de proefperiode besloten we alsnog elk onze eigen weg te gaan.

Eerlijk? Ik voelde me best verslagen. Tientallen sollicitaties zonder interesse langs mijn kant of andersom. Daarbovenop had ik ook nog eens gefaald in mijn eerste job, of zo voelde dat toch. Als ik dacht dat het in het begin ‘gene vette’ was, was het er alleszins niet op gebeterd. Aan de start van het labyrint had ik blijkbaar toch de verkeerde weg gekozen. Er zat dus niets anders op om terug te gaan naar start (you know, zoals in Monopoly) en te kijken wat ik dan wél wilde in mijn ‘droomjob’.

Uiteindelijk kwam daar die ene dag en is het gebeurd. First Floor bekeek mijn cv en nam contact met me op om samen te ontdekken waar mijn interesses binnen marketing lagen, wat mijn opties waren, om te weten wat voor bedrijf bij me paste en (niet onbelangrijk): waar mijn sterktes lagen. Hoe dan? Allemaal aan de hand van een intensief parcours als ‘Project Consultant’ en binnen het FLY-traject van First Floor.

Get cape, wear cape, FLY

FLY?! FLY staat voor Funky Leading Youngsters. De ladies van First Floor geloven in het potentieel van jong talent en in het maken van je eigen keuzes vanuit jouw eigen unieke talenten. Daarom bieden ze je als consultant een veilige omgeving om te leren, te groeien, te experimenteren, maar vooral om ook fouten te maken. Dit doen ze aan de hand van een intensief consultancy traject van 2 jaar waarbij je passende begeleiding krijgt.


“Weet ik al 100% zeker wat mijn toekomst brengt en bij welk bedrijf ik binnen vijf jaar aan de slag wil? Nee, en dat is gewoon oké.”


Je proeft als consultant van meerdere projecten binnen HR, (Digital) Marketing of Employer Branding. Je volgt elke maand een training of workshopen krijgt daar bovenop ook nog eens een eigen mentor of coach. Een krachtige combinatie dus van inzichten, ervaringsgericht leren en begeleiding. Zelfinzicht verwerven staat hierbij centraal.

Over zelfinzicht gesproken, wat heb ik ondertussen al geleerd? Dat het helemaal normaal is om je eerste baan niet leuk genoeg te vinden om te blijven.Meerdere studies geven aan dat het beter is om vol te houden en te blijven zoeken naar die droomjob dan om ergens te blijven waar je je niet gelukkig voelt. Ik hoef geen cijfers boven te halen: je begrijpt zo ook wel dat dat een burn-out in de hand werkt.

Ik heb voorlopig dan ook mijn plek gevonden. Weet ik al 100% zeker wat mijn toekomst brengt en bij welk bedrijf ik binnen vijf jaar aan de slag wil? Nee, en dat is gewoon oké. Meer dan ooit ben ik aan het leren, groeien en ontdekken dus waar ik wel zeker van ben is dat ik hierna stevig in mijn schoenen sta om de weg in het doolhof succesvol af te leggen.

Voel jij je dus net als ik tijdens mijn zoektocht?Neem dan contact met ons op -vragen staat vrij, weet je- en wie weet bekijken we binnenkort samen of het FLY-traject niet ook iets voor jou zou kunnen zijn!