De First Floor Corona-Survivalgids For Dummies (wij allemaal dus)

/ /

#SamenErdoor #SamenFirstFloor

Geloof ons vrij: wij zagen het ook niet aankomen; niemand heeft een glazen bol, hoe graag we dat ook willen. Ook hier nog geen pasklare antwoorden over de toekomst. Ook wij moesten een deel van onze collega's (gedeeltelijk) technisch werkloos zetten en ook wij zien plannen in duigen vallen. Niet leuk dus. Wat opvalt in de crisis is echter niet alleen het vervelende, integendeel. Net nu komen mensen samen om de schouders gezamenlijk onder projecten te zetten, ook als die in eerste instantie niet ‘opleveren’. We werken collectief van thuis uit en voelen plots het verschil in energie tegenover wanneer we wél uit ons kot mogen. We schrijven week 6 van de quarantaine en gek genoeg…lukt het bij First Floor best goed om er positief over te blijven. Toevalstreffer? Toch niet.

Als een van de vele getroffen KMO's kijken ook wij als eens rond. Wat doen de anderen? Elegant spieken: we zien de ene inzetten op de feelgood van zijn werknemers met een wekelijkse aperitief via Skype, de andere zoekt met een mede-bedrijf naar een oplossing om zo veel mogelijk projecten te kunnen houden. Wij doen gelijkaardige dingen, maar zonder opscheppen: wij lijken ons toch origineel te profileren op sommige vlakken.

Fun, Focus & Feel

Karen, oprichtster van First Floor en immer nuchtere ziel, vatte de koe meteen bij de horens. Structuur voorzien, maar met ruimte voor ieders capaciteiten en gevoelens en zorgen dat het niet te hard noch te zweverig zou worden. Slack bleek hierbij een zegen; elke ochtend zet Karen in het algemene kanaal een ‘Morning Hello’ berichtje waarbij ze balans zoekt tussen Fun, Focus & Feel. De ene dag toetst ze daarmee af hoe iedereen zich voelt, de andere vraagt ze voor de fun wat ieders favoriete liedje uit de jaren 90 is. Nog een andere dag stimuleert ze iedereen om de handige tool Todoist te gebruiken.

Het gebruik van die tool legde ze overigens zelf ook uit in de Daily Meetup Call via Teams. Daily? Jawel, er is elke (!) dag om 16u een Team Meeting! Een dagelijks half uurtje om mekaar gemotiveerd te houden. Logischerwijze zijn er op sommige dagen mensen met een opperste best humeur terwijl er ondertussen een paar mopperpotjes of ronduit angstige collega’s aanwezig zijn. De impact van de Daily is op zo’n momenten goed voelbaar. Wanneer in de Morning Hello trouwens gevraagd werd naar ieders #kleingelukske (want ook daar is ruimte voor!) kwam steevast terug: de Daily. Het helpt natuurlijk als we op vrijdag ook allemaal een (soms knotsgekke) cocktail erbij nemen om het weekend in te klinken. #ScholOpAllesEnIedereen

Geruststelling, creativiteit én structuur

Iedereen blijft dus gerustgesteld, kan zijn of haar creativiteit kwijt en krijgt tezelfdertijd structuur in de dag. Er lijkt ook spontaan een kriebel in iedereen gekropen te zijn om een steentje bij te dragen aan elkaars happiness. Ikzelf - uw immer trouwe muziekliefhebber - lanceerde op Spotify een playlist #SamenFirstFloor waar iedereen elke dag zowel een zomers liedje, een rustig nummer als een meebrulnummer in post. Niet alleen grappig om elkaars guilty pleasures te ontdekken (“How much is the fiiish?!”), maar ondertussen hebben we vooral een lijvige muzieklijst waarmee het schier onmogelijk is om niet te knallen. Work hard, play hard! Letterlijk.

Eeuwige enthousiastelingen Zahra en Mante kwamen met het geweldige idee op de proppen om een First Floor Corona Cup te organiseren. Tweemaal per week wordt er door hen een leuke uitdaging gepost op Slack (die maar 5 minuutjes tijd vraagt dus geen zorgen over de balans work/fun). Iedereen die de challenge uitvoert, kan punten verdienen. Hoe beter, hoe meer punten, natuurlijk. Op het einde van de crisis zal de persoon met de meeste punten de Corona Cup binnenhalen én een leuke prijs. Motivatie voor mensen die werken én voor de technisch werklozen, hiep hoi!

Wisdom is only real when shared

“Voor de mensen die werken”; wordt er überhaupt nog gewerkt daarginds?! Zeer zeker wel en niet enkel door de consultants die op een project konden blijven. Onder het motto: “wisdom is only real when shared” hebben we het Woord-Van-De-Dag gelanceerd alsook Brain Snacks. Woord-Van-De-Dag - een ideetje van collega Elisa - betreft een vaktechnische term die iemand op de Daily kort uitlegt aan de collega's. We hebben immers consultants in meerdere sectoren. Voor onze marketeers was het erg interessant om van Joyce te horen wat retentie nu juist was, voor de HR-consultants was Elisa’s uitleg over de Facebook Pixel dan weer verhelderend. De Brain Snacks gaan nog een stap verder: minstens eens per week wordt er een mini webinar gegeven omtrent een tool of principe. Zo leerde Karen ons dus al over Todoist, maar we kregen evengoed al een introductie tot het gebruik van Canva van marketeer Melissa. Onze trainingen mogen dan nog zo in het water gevallen zijn, wij leren meer dan ooit bij en dat van elkaar: top toch?!

Laat het duidelijk zijn: First Floor laat alle emoties bij de werknemers zeker toe, maar blijft anderzijds absoluut niet bij de pakken neerzitten. Waarom zouden we ook? Er is eigenlijk geen daling merkbaar in motivatie noch in de prestaties van onze consultants. Bevraging bij onze collega’s leert: alles wat wordt aangereikt én de ruimte die ze krijgen om zelf ook oplossingen, troost, challenges enzovoort te mogen aanbrengen, is fantastisch. Ons team voelde eerlijk gezegd, al zitten we remote, nog nooit zo hard als exact dat: een team.

Jaloers zullen we het niet noemen, maar misschien geraakte je geïnspireerd en kan je best wel wat hulp gebruiken in jouw bedrijf om de ongerustheid in je team low te houden en de learning curve high? Neem gerust contact met ons op en wie weet timmert een van deze enthousiaste toppers binnenkort mee aan het succesverhaal van jouw organisatie!