Het verhaal van Nathalie na 1 jaar First Floor: in de HR-wereld zit ik volledig op mijn plek

/ /

Op 5 augustus 2019 startte ik bij First Floor, mijn eerste vaste job... Spannend! Hoewel ik een master Handelswetenschappen had, was ik toch onzeker over het feit dat ik nog nooit echt ‘gewerkt’ had binnen HR. Gelukkig kon ik beginnen in een functie met een afwisselend takenpakket en voldoende begeleiding. Ik herinner mij nog dat Rena, de Career Architect van dienst, me vroeg wat ‘begeleiding’ dan net voor mij betekende. Een coach, soort van mentor, iemand waar ik vragen aan kon stellen en van kon leren was toen heel belangrijk voor mij. Maar was dit allemaal niet teveel gevraagd? Want ik wou natuurlijk ook fulltime aan de slag...

Voor de ladies van First Floor, was dit helemaal niet teveel gevraagd. Hun FLY-traject zorgt er namelijk voor dat starters zoals ik, maar ook juniors met een eerste ervaring, de juiste omgeving krijgen om hun potentieel volledig te benutten. Jep, dit staat ook zo op hun website. Maar hoe zit dat in de praktijk?

The proof of the pudding is in the eating

Zoals ik al zei, was de HR-wereld voor mij relatief nieuw. Daarom kreeg ik vanaf dag 1 al een volledig stappenplan mee naar huis waarin alle onderdeeltjes van rekrutering zorgvuldig werden uitgelegd. Hoe screen in cv’s? Waar let ik op tijdens een telefoongesprek? Hoe neem ik een referentie af? Stap voor stap leerde ik hoe het rekruteringsproces in elkaar zat én ook welk deel van dit proces ik interessant vond.

First things first, want al doende leert men. Op mijn eerste externe project bij Van Breda Risks & Benefits, startte ik als sourcer om meer instroom te generen. Ik leerde werken met de LinkedIn recruiter seat en maakte samen met de klant persona’s van de profielen die we zochten. Voor mij was dat de perfecte basis om te leren hoe het huntenin elkaar zat. Had ik vragen of zat ik vast? Dan kon ik gewoon bij de interne recruiters van First Floor zelf terecht. Zo had ik altijd een vangnet wanneer er iets zou fout gaan.

Al snel merkte ik dat ik graag het rekruteringsproces van A tot Z opvolg. Mijn takenpakket bij Van Breda werd steeds breder en ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. Zo mocht ik zelf de assessments van voorgestelde kandidaten opvolgen, jobsites beheren, de onboarding voor de starters verzorgen en nog veel meer.

Ik vind het fantastisch om te zien hoeveel vertrouwen je als ‘externe consultant’ kunt krijgen, van je collega’s op project. Ik mocht steeds nieuwe ideeën aanbrengen en vaak ook implementeren in de praktijk. Ook op mijn huidig project bij een grote logistieke speler in het hartje van Antwerpen, kan ik me volledig ontplooien. Ik werk er samen met Louise, ook een HR-consultant van First Floor, op verschillende vacatures. Naast het sourcen en onboarden zijn we ook bezig met het optimaliseren van de vacatures om die daarna online te verspreiden via social.

Mijn belangrijkste lessons learned

Ik heb dan ook enorm veel geleerd het afgelopen jaar. Niet alleen over verschillende profielen binnen verschillende sectoren maar ook over het sollicitatieproces zelf, de screenings, intake gesprekken, assessments, interne en externe HR communicatie en de samenwerking met alle betrokken stakeholders. Naarmate mijn kennis en kunde groeide, kreeg ik ook de kans om die kennis te delen met anderen. En daar zeg ik geen neen tegen!

Dankzij onze talent scouts was ik, samen met mijn collega Zahra, spreker op onze House of Talks over het gebruik van LinkedIn. Daarnaast heb ik samen met mijn collega’s Louise, Zahra en Elisa een serie webinars in elkaar gestoken om kandidaten op de arbeidsmarkt te helpen in hun zoektocht naar een nieuwe job. Al die verschillende ervaringen en kansen die ik van First Floor heb gekregen, zorgen ervoor dat het afgelopen jaar voorbij gevlogen is.

Om af te sluiten: ik hou wel nog steeds mijn voetjes op de grond hoor. Uiteraard ging niet alles altijd even perfect... Soms onderschatte ik het werk of lukte iets niet vanaf de eerste keer. Maar het moment waarop je kan zeggen “dit is mijn idee of dit heb ik vanaf 0 met mijn collega’s samen in elkaar gestoken”, zorgt voor een gevoel van trots.

Welke les wil ik meegeven aan iedereen die aan het begin van zijn carrière staat? Je staat je eigen groei in de weg als je altijd in je comfortzone blijft zitten. Je leert door dingen vast te pakken en te doen. En dankzij die les, heb ik ook aan de levende lijve ondervonden dat ik in de HR-wereld volledig op mijn plek zit.