Hein's eerste maand als recruiter: FLY or FALL?

/ /

"Hallo, met Hein van First Floor, heb jij een paar minuutjes voor mij?" Een zin die ik de laatste weken bijzonder vaak gezegd heb. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ik sinds kort gestart ben in het FLY-traject van First Floor als HR consultant. Een maand vol nieuwigheden, stress, uitdagingen, enthousiasme en vallen en opstaan. Een maand vol belevenissen en ervaringen waar ik nooit van had durven dromen. Wat ik dan juist leerde? Dat wil ik in deze blog graag met jullie delen. En dus zeg ik "Hallo, met Hein van First Floor, heb jij een paar minuutjes voor mij?"

Een job als recruiter? Easy?

Hoewel ik niet dé blauwdruk zal zijn voor alle junior recruiters, denk ik wel dat velen zich zullen herkennen in mijn ervaringen. Over één ding weet ik alleszins zeker dat iedereen het eens zal zijn: recruiteren is niet simpel! Zeker niet als je zonder HR achtergrond begint. Het stereotype dat de job als recruiter een baantje is voor mensen die nog niet goed weten wat ze willen doen, is dan ook verre van juist. Net zoals het foutieve beeld dat pol en soc studenten hun studierichting doelloos kiezen, is ook deze keuze in de meeste gevallen goed overwogen.

Maar ik moet wel eerlijk zijn, ook ik had een fout beeld van HR voor ikzelf aan dit verhaal begon. Ik heb een vriend die al meerdere jaren actief is in ‘de business’ en ook ik keek soms bedenkelijk toen hij over zijn job vertelde. Voor veel mensen, en toen dus ook voor mij, is het een sector met weinig inhoud en iets dat iedereen kan. Daarom dat er ook zoveel mensen met verschillende achtergronden voor kiezen, dacht ik foutief. Na mij wat beter geïnformeerd te hebben bleek de job meer in te houden dan ik voordien dacht. Ook toen ik wat later begon te solliciteren kreeg ik situaties voorgeschoteld waar recruiters regelmatig mee geconfronteerd worden. Een salarisonderhandeling en het grondig analyseren van een vacature vond ik bijvoorbeeld al geen gemakkelijke opgave. Als je begint als recruiter met het idee dat je ‘gewoon een tijdelijk jobje’ aangaat, dan kan ik je verzekeren dat je het deksel op de neus krijgt.

Detective Hein on a mission

Tijdens mijn eerste weken heb ik mij voornamelijk beziggehouden met het zoeken en opbellen van kandidaten. Een taak waar meer bij komt kijken dan je denkt. Van de 100 personen die je contacteert via Linkedin, VDAB en andere kanalen reageert er ongeveer 20 à 25%. Daarvan is zo’n 60% vriendelijk genoeg om te laten weten dat ze niet geïnteresseerd zijn. De snelle rekenaars onder jullie zullen merken dat er van de 100 kandidaten slechts 8 personen overblijven die open staan om meer te horen over de vacature. Maar dan begint het uitdagende deel pas.

Een simpel lijkend telefoongesprek van vijftien minuten gaat gepaard met een uitgebreide voorbereiding en een goede dosis detectivewerk. Wanneer je mensen aan de telefoon hebt die solliciteren voor een job, gaan ze je steeds proberen naar de mond te praten. Als recruiter is het essentieel dat je hierdoor kijkt en kritisch omgaat met datgene wat jouw gesprekspartner zegt. Je moet achterhalen of ‘het verhaal’ klopt. Aandachtig luisteren, vragen stellen wanneer de nodige informatie niet komt en bovenal notities maken. Ondertussen moet je ook nog in je hoofd de afweging maken of de kandidaat interessant is voor deze of misschien wel een andere vacature. En daar bovenop vriendelijk blijven en het gesprek zo naturel mogelijk laten verlopen, want een goede ‘candidate experience’ bieden als bedrijf is natuurlijk van cruciaal belang. Begin je al een vapeurke te krijgen? Daar schrik ik niet van. Ook bij het tiende gesprek van de dag krijg ik het nog steeds warm.

Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken is dat rekruteren niet zo simpel is als het lijkt. Je moet over de capaciteit beschikken om kritisch en analytisch te zijn en snel verbanden te zien. Veel personen met hogere studies achter de rug, hebben deze kwaliteiten ongeacht hun afstudeerrichting. Daarom zijn er veel recruiters met verschillende achtergronden, maar in de eerste plaats natuurlijk door de aantrekkelijke jobinhoud.

Een HR-manusje-van-alles

Wanneer je een recruiter bent van a tot z, dan ziet je dag er meestal zeer gevarieerd uit. Een aantal telefonische screenings, wat interviews, misschien een meeting met een collega en wat geschikte kandidaten zoeken. Daarnaast heb je ook het contact met de klant, of als je intern werkt met de HR verantwoordelijke, om jobintakes te doen en in het beste geval een kandidaat voorstellen. Bij dit laatste heb ik echter nog niet het plezier gehad om het te mogen meemaken, laat staan dat één van mijn kandidaten bij een klant is gestart. Maar ik kan mij inbeelden wat een ongelofelijke boost het moet geven wanneer dit gebeurt.

Met andere woorden, je krijgt dus de mogelijkheid om in elke fase van het rekruteringsproces een rol te spelen. Deze grote diversiteit was voor mij een belangrijke factor in mijn keuze om als recruiter aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er ook dagen dat er geen interviews of telefonische screening gepland zijn, maar dat ligt dan vaak bij jezelf. Als je niet genoeg interessante kandidaten hebt gevonden, komt deze situatie al eens voor, maar dan is het aan jou om extra je best te doen om voor de volgende dagen wél personen te vinden die in aanmerking komen voor een gesprek. Want als ik op het einde van de week kan terugblikken op een aantal geslaagde interviews, dan ben ik trots en heb ik het gevoel dat mijn weekend is verdiend.

The only way is up, because I FLY

Ik heb de afgelopen maand ongelofelijk veel geleerd en daar heb ik, naast mezelf, te danken aan mijn First Floor collega’s. Aangezien onze focus ligt op het aanwerven, inzetten en opleiden van young potentials bestaan wij uit een behoorlijk jong team. In veel gevallen is hun job bij First Floor ook hun eerste werkervaring en maken zij dezelfde moeilijke situaties mee als ik. Het uitwisselen van tips en tricks is dan ook iets dat regelmatig voorkomt. En in het geval dat ik echt wat bijsturing nodig heb zijn er nog altijd Rena, Els en Karen, de drie rotsen in de branding. Ze geven je in eerste plaats de tools om aan de slag te gaan en geven je dan de het vertrouwen en de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Loop je even vast? Dan stuur je maar een slackje en ze helpen je terug op weg!

Ook deze blog bijvoorbeeld was Karen haar idee. Ze merkte dat ik worstelde met het afnemen van telefonische screenings dus hebben we daarover gepraat en stelde ze voor om mijn ervaringen met anderen te delen. Ik moet zeggen dat het allemaal van mij afschrijven enorm veel deugd heeft gedaan. Ik hoop dan ook dat mijn mederecruiters zich herkennen in mijn ervaringen uit deze blog. Sterker nog, ik hoop dat het hen inspireert zelf te beginnen schrijven over hun belevenissen.

Ik heb gemerkt dat het benoemen van gevoelens en ervaringen binnen een job zeer belangrijk is, zowel de positieve als de negatieve. Dit heb ik in deze blog ook getracht te doen, ik heb geprobeerd een oprecht en eerlijk beeld over mijn job te geven. Het is niet altijd rozengeur en manenschijn, maar op het einde van de dag ben ik echt blij dat ik de keuze gemaakt heb om als recruiter aan de slag te gaan, ik kan het alleen maar aanraden. Ik ben de blog begonnen met mijn typische openingszinnetje bij een telefonische screening, dus zal ik ook eindigen met mijn gebruikelijke afsluiter. Bedankt voor jullie tijd en hopelijk tot binnenkort!

Wil jij net zoals Hein, HR-consultant bij First Floor worden? Solliciteer dan hier als First Floor HR of Marketing consultant! Ben jij eerder van andere markten thuis? Geen probleem! Daar hebben wij uiteraard ook een plaatsje voor. Neem zekereens kijkje bij onze andere vacatures.