Training: sociale wetgeving x Magalie
06/10/2022 / Human Resources /
Sollicitaties, loonvoorstellen, bonussen en arbeidsovereenkomsten? Na de opleiding ‘basis sociale wetgeving’ weet ik er nu alles van. 😉 Straffe feiten, interessante voorbeelden en inspirerende verhalen kregen we te horen van Elfi. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring als legal consultant bij o.a. Linklaters, SD Worx Belgium en Q8. Kortom: een echte kenner van het vak. Wil jij hier ook meer over weten? Je leest het hier.
Ready, set en … solliciteren maar!
Elk verhaal heeft een begin. Voor een werknemer is dat solliciteren. Voor deze training zijn dat de do’s & don’ts van het sollicitatieproces. Wat moet ik als recruiter weten van sociaal-juridische topics? Wat kan ik wel of net niet vragen tijdens een interview? Principes kennen over arbeidsduur, verloning, aanwerven, schorsen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten, zijn dan mooi meegenomen! Ondertussen ben ik al een half jaar HR consultant bij First Floor. Hier wil ik dus alles over weten!
De wet van watte?
Ik was verrast over enkele restricties bij het doen van een interview. Vragen over o.a. gezondheid, woonomstandigheden, etc., kan je door de wet op ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’niet stellen. Dat is logisch! Right? Maar het gaat nóg verder! Zelfs vragen naar hobby’s zijn een no-go! WHAAAT?!
Du als iemand me nu vraagt: ‘worden de transportkosten tijdens een sollicitatieproces terugbetaald door de potentiële werkgever?’ Of ‘kan ik de sollicitant een dag volledig laten meedraaien?’. Dan is mijn antwoord: ‘nee’.
Een arbeidsovereenkomst, wat is dat nu juist?
Een arbeidsovereenkomst is een wederkerige overeenkomst voor het verrichten van arbeidsprestaties tegen een loon onder gezag van een werkgever. Nog mee? TOP!
De verschillende soorten, duur en vormen van arbeidsovereenkomsten kwamen aan bod. Verder kregen we ook nog een interessante uitleg over de verschillende lonen en de leuke extraatjes. Als bedrijf lijkt het me zinvol om up-to-date te blijven van alle vormen van voordelen in natura en de verschillende soorten bonussen. Daar hebben we dan ook even bij stilgestaan. We maakten een afweging tussen cash bonussen, uitdelen van warranten, het CAO 90, de winstpremie en zelfs mogelijks de elektrische fiets. Interessante afwegingen dat, naar mijn mening, ieder bedrijf zou moeten doen!
Leerzame voormiddag met veel ruimte tot gesprek.
Sociale wetgeving? Dat is verandering aan de lopende band. Simpel? Nee, dat zeker niet! Elfi stond de hele voormiddag paraat om al onze vragen te beantwoorden. We hebben vragen kunnen stellen, verhalen kunnen delen en interessante gedachtewisselingen gehad. De belangrijkste boodschap dat we meekregen was: leer niets vanbuiten!
De sociale wetgeving wordt gezien als de rechtstak die het meest verandert. De wetten memoriseren zou onbegonnen en nutteloos werk zijn. Wanneer je iets nodig hebt, zoek je het maar beter op. Dit kan je gemakkelijk via de sites van de overheid, vakbonden of RVA doen.
Zo kwam de training op z’n einde. En ik? Ik sta weer 10 stappen verder als recruiter! Goaals 😉