HELP, hoe begin ik aan het schrijven van mijn CV?

/ /

Een CV is jouw persoonlijk uithangbord en jouw toegangskaart tot de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om jouw CV goed op punt te stellen, het vormt namelijk vaak het eerste contact tussen jou en je potentiële, nieuwe job! Denk er dus goed over na hoe jij jezelf wil presenteren en welke eerste indruk je wil maken.

Eenmaal je de stijl en tone-of-voice hebt bepaald, kan je aan de slag gaan met het 'invullen' van jouw CV. Maar wat zet je er allemaal in en hoe doe je dit het beste? Hou rekening met deze tips en maak een eerste indruk die blijft hangen!

Persoonlijke informatie en contactgegevens

Zorg ervoor dat deze gegevens gemakkelijk terug te vinden zijn en onmiddellijk in het oog springen van recruiters. Belangrijk is dat je hier niet met overdrijft en enkel toevoegt wat noodzakelijk is om contact met jou op te nemen.

Denk hierbij aan jouw telefoonnummer, e-mailadres, adres en geboortedatum, Vergeet ook zeker niet te vermelden of je over een rijbewijs beschikt. Dit is vaak belangrijk wanneer een bedrijf niet bereikbaar is met het openbaar vervoer en je niet in de buurt woont.

Let er ook op dat je opgegeven e-mailadres privé is, zeker wanneer je huidige werkgever nog niet weet dat je op zoek bent naar iets nieuws. Het spreekt voor zich dat je hier kiest voor een e-mailadres dat professioneel overkomt. Heb je dit nog niet? Dan raden wij aan om er zeker één aan te maken alvorens je start met solliciteren.

Hou je CV up-to-date

Het is belangrijk dat je al jouw CV up-to-date houdt. Werk hierbij steeds in chronologische volgorde en zorg ervoor dat de recentste opleidingen en werkervaringen bovenaan staan. Deze zijn vaak het relevantste.

Beschrijf deze ervaringen en bijhorende verantwoordelijkheden beknopt. Je hoeft alle ervaringen niet uitvoerig uit te schrijven, dit gebeurt in een persoonlijk gesprek. Heb je te veel ervaringen en/of vaardigheden om toe te voegen aan jouw CV en merk je dat het overzicht verloren gaat? Kies er dan voor om zaken te bundelen of enkel ervaringen en vaardigheden toe te voegen die relevant zijn voor de job waarnaar je op dat moment naar op zoek bent.

Referentie

Je bent niet verplicht om een referentie toe te voegen aan jouw CV. Maar waarom zou je dit niet doen als je met een goede verstandhouding bent weggegaan op (één van) je vorige job(s)? Het wekt namelijk extra vertrouwen en geeft extra informatie over jou in een professionele setting.

Heb je geen referentie op jouw CV staan? Dan bestaat de kans dat recruiters toch navraag zullen doen bij vorige collega's of werkgevers omwille van bovenstaande redenen. Het wekt vaak appreciatie op wanneer je eerst toestemming vraagt aan vorige collega's of werkgevers of je al dan niet hun contactgegevens mag doorgeven voor een referentie.

Profielfoto

Het is niet verplicht om een foto toe te voegen op jouw CV, maar het zorgt wel voor een persoonlijke touch. Wij raden ook aan om hier gebruik te maken van een professionele foto in plaats van een selfie of een vakantiefoto.

Zorg ervoor dat je professioneel gekleed bent en dat je een vriendelijke, open indruk maakt. Wanneer je ook over een LinkedIn-profiel beschikt, is het een goed idee om hier dezelfde foto te gebruiken. Dit zorgt voor extra herkenbaarheid en consistentie wanneer recruiters jou opzoeken.

Skills

Zorg ervoor dat jouw skills goed naar voren komen op jouw CV zodat je in de zoekresultaten van recruiters verschijnt. Het is eens zo belangrijk om vaardigheden extra in de verf te zetten wanneer deze een vereiste zijn voor jouw toekomstige job.

Test je CV

Lees je CV grondig na op schrijf- en spellingsfouten voordat je op verzenden klikt. Controleer ook of je alle benodigde informatie op een gemakkelijke manier kan terugvinden.

Zie je dit zelf niet meer omdat je er al uren aan hebt gewerkt? Het is altijd een goed idee om eens iemand anders naar jouw CV te laten kijken.

Heb je toch nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan zeker contact met mij op en dan bekijken we dit samen!