Creatief schrijven: tips voor de startende copywriter

/ /

Hoi! Ik ben Jozefien; ik schreef eerder al omtrent Employer Branding. Zelf ben ik voornamelijk aan het schrijven. Na mijn opleiding taal- en letterkunde werd snel duidelijk dat mijn passie bij het woord ligt. Ik beweer niet dat ik het gospel omtrent creatief schrijven heb uitgevonden, maar ik kan wél een paar goede tips aanreiken voor mensen die dat iets ontzettend complex vinden. Klaar? Hier gaan we!

Authenticiteit + een vleugje humor + vlotte schrijfstijl = bingo!

Een column: simpel of moeilijk? Het lijkt simpel, want het is toch gewoon je mening ventileren, right? Toch niet. De schrijver moet opletten dat hij niet té scherp is over (pakweg) politiek, de openingszin moet sterk zijn, het moet meteen duidelijk zijn waarover het gaat, de conclusie mag nog niet weggegeven zijn in de intro … Enfin: het is geen dagboekfragment. Is een column dan ingewikkeld? Tja, vergeleken met een professionele blogpost, fatsoenlijke vacature of academisch artikel valt het dan wel weer mee, natuurlijk.

Toch hebben al die formats iets gemeenschappelijk. De droomformule blijkt simpel. Authenticiteit + een vleugje humor + vlotte schrijfstijl = bingo!

Neem nu Lieven Scheire’s boeken. Niet iedereen houdt van fysica, maar Scheire slaagt er toch telkens in om zijn lezers – ja, ook dummies als ikzelf – geboeid te houden van begin tot eind. Is dat omdat ik plots alles begrijp wat hij schrijft? Nee, maar ik geloof hem honderd procent, ik vind hem grappig en vooral: z’n boeken lezen razendsnel

We zijn lui geworden sinds ons gigantisch televisieaanbod (toch bedankt, hoor, Netflix) dus moeten schrijvers ons écht boeien, willen ze ons niet kwijtspelen. Laten we zeggen dat Scheire als wetenschapper de droomformule wellicht gewoon veel eerder heeft begrepen dan wij.

Bring More Fun to The Party

Braindump. Iets te schrijven? Open een document en schrijf er alles op dat in je opkomt. Extra tip? Houd artikels die je (on- of offline) tegenkomt en interessant vindt bij in documentjes. Later kan je daar collagegewijs uit copypasten naar je braindump van dat moment. Genoeg ideeën? Sluiten die handel en pas nà een nachtje slapen terug openen.

Marie Kondo oftewel de ‘does this sparkjoy’-techniek. Je hebt nu je ideeën in je document, maar niet alles in dat document haalt het artikel. Wees kritisch en kam door je woorden. Wat is top voor de tekst; wat laat je beter vallen? Kill your darlings.

Fun Fun Fun! We zijn niet allemaal Toon Hermans en humor komt niet altijd vanzelf. Het is echter oh zo broodnodig. Als die ene kandidaat nog één keer “je bent een dynamische teamplayer” leest in een vacature, gooit hij zich van zijn balkon. Oké, tikkie dramatisch van mijn kant, maar: die dooddoeners moeten dringend plaats maken voor originelere teksten. Mopjes kunnen écht geen kwaad, Guido.

Talk the talk! Lees je tekst luidop voor eens hij ongeveer af is. Je hoort snel genoeg waar je leuke stukken hebt geschreven en waar er nog werk aan de winkel is. Nog beter: laat iemand je tekst aan jou voorlezen. Dat is wellicht gênant, maar het loont absoluut. “Ja, geef maar terug!”

Puntjes op de i. Is je boodschap on point? Top, nu de spelling en grammatica nog. Geloof Word niet op zijn (ha) woord, want het verbetert absoluut niet alles.

Tips: DeepL voor vertalingen, synoniemen.net voor leuke alternatieven, de SchrijfAssistent van de VRT om een hele tekst in één keer te laten verbeteren. Beste tool ever, als je het mij vraagt.

Oefening baart kunst

Ga op je bek en oefen voort. En voort. En … slaag! Alleen de allerallerbeste schrijvers kunnen moeiteloos een topstuk schrijven. De rest moet het hebben van oefening, want die baart kunst. Cliché, maar daarom niet minder waar. Zet dus je tabbladen met hulpmiddelen open, begin een braindump en zie waar de magie je brengt. Je zal zien: na wat oefenen gaat het vanzelf.

Veel succes!


Heb je toch echt nog wat meer tips nodig? Of geef je dat schrijfwerk liever uit handen? Stuur ons gerust een berichtje en dan kijken we samen hoe we jou (op weg) kunnen helpen!