Blogserie Videocampagne deel 2: Opzet van de campagne

/ /

Hier zijn we weer. In onze vorige blog lazen jullie hoe wij aan de slag gingen met onze vacaturevideo. Nu dat achter de rug is, kunnen we beginnen met onze campagne: Online gezien worden. Eitje toch, gezien worden op die social media? Wel, laten we er samen achter komen in deze blog, over de opzet van onze campagne op social media.


We vliegen er in! Nu ja, vliegen..

He-he, het voorbereidende werk is gebeurd. De video is af en dat we trots zijn op het resultaat, mag geweten worden. Het is tijd om onze volledige marketingcampagne op poten te zetten en de vacature te laten schitteren op sociale media. Nu, hoe pak je zoiets aan? Dat was ook mijn eerste vraag.. Gelukkig kon ik rekenen op een ervaren mentor waar ik met al mijn vragen heen kon (en dat waren er heel wat 😉). Ik nam haar mee in ons campagneverhaal met 1 duidelijk doel: sollicitaties binnenhalen.

Nadat ik alles met Karen had afgestemd en alles duidelijk bleek te zijn voor beide partijen, konden we er invliegen. Nu ja vliegen? Zonder enige ervaring langs mijn kant, was dit een hele leerschool. Maar, laat dat nu net de reden van deze blogserie zijn. Onze leermomenten delen, zodat elke (startende) marketeer kan terugkijken op onze insights en tips uit de campagne. Ben jij momenteel bezig met het opstellen van een campagne? Dan kan je deze blogs gebruiken als checklist of guideline doorheen het proces. Wij hebben tenslotte het water al een keer getest 😉.


Veel weergaves is leuk, maar wat zegt dat nu?

Belangrijk! Voor je iets kan adverteren op je social media, moet je toegang hebben tot de socials (van je bedrijf). Voor de meeste bedrijven is dit geen probleem. Zij kunnen namelijk de beheerder vragen om jou toegang te geven. Bij ons is dat iets moeilijker. Onze interne marketingconsultant wisselt namelijk om de zoveel tijd (continue groei, remember?). Het was dan ook een zoektocht om de juiste persoon te vinden.

Zo, juiste persoon gevonden, tijd voor de doelgroep bepaling. De wat? Wel, heel specifiek bekijken wie je wil targetten op leeftijd, diploma, studierichting, interesses, enz. De keuzes zijn werkelijk oneindig. Je budget daarentegen, iets minder. Daarom is het belang van een concrete doelgroep groot. Veel weergaves van je advertentie is leuk, maar die cijfers zeggen best weinig. Je wil gaan voor clicks en het liefst van al conversies binnen de juiste doelgroep, want anders zullen ze gewoon bouncen. Okayyy.. Slow down Heleen, even verduidelijken!

  • Weergaves/views: Is het aantal mensen dat je advertentie te zien krijgt op hun social media;
  • Clicks: is het aantal mensen dat effectief op je advertentie heeft geklikt om naar, bijvoorbeeld, je landingspagina te gaan;
  • Conversies: je stelt zelf in wat een conversie is, in onze campagne was dat iemand die effectief solliciteerde;
  • Bouncen: Iemand die op je website komt, hier geen actie onderneemt en de pagina weer sluit. Een foute doelgroep kan leiden tot een hoge bounce rate!

Onze bepaalde doelgroep (in een giga notendop) bevond zich tussen de 18-35 jaar, met een diploma of eerste werkervaring binnen HR en marketing. Hoe specifiek je jouw doelgroep maakt bepaal je volledig zelf, maar hou telkens het juiste doel voor ogen!


Help, Instagram adverteert niet?

Proficiat je doelgroep is bepaald! Tijd om je kanalen te kiezen. Wij kozen allereerst voor LinkedIn, hét platform om een job te zoeken. Hiernaast gingen we ook voor Facebook en Instagram, aangezien onze doelgroep hier heel sterk op aanwezig is.

Wist-je-dat-je! Facebook bekijkt Instagram en Facebook als 1 platform. Raak dus tijdens je campagne niet in paniek als Facebook enkel haar cijfers toont. Je bent weldegelijk aan het adverteren op Instagram. Deze cijfers worden bij die van Facebook geteld. Hartaanval afgewend.


1 miljoen views

Doelgroep gekozen, platformen bepaald, dan wacht er nog maar 1 ding. Het budget!

Elke ingestelde campagne, op LinkedIn of Facebook, zal haar verwachte cijfers geven. Dit zijn de berekende clicks, views en conversies op jouw ingestelde doelgroep en budget. Wij zullen alvast iets verklappen, deze cijfers liggen hoger dan de werkelijke cijfers…

Heb je dan niets aan deze inschatting? Uiteraard wel! Het geeft een beeld van hoe je campagne ongeveer zal lopen. Als je target op marketeers in Antwerpen en je verwachte views zijn 1 miljoen, kan je best eens even gaan kijken of je doelgroep wel specifiek genoeg is. Gebruik de geschatte cijfers dus eerder als richtlijn en zeker niet als te behalen doelen.

Nu alles is bepaald en ingesteld, zijn we klaar om te adverteren! Maar wacht.. om onze campagne volledig te begrijpen, moet je weten dat onze vacature ad inspeelde op 2 doelgroepen:

  • Young Graduates (YG): de naam zegt het zelf, schoolverlaters met veel goesting en zonder werkervaring, maar met de juiste HR/marketing achtergrond.
  • Young Potentials (YP): Young professionals met al een eerste werkervaring achter de rug binnen HR of marketing, op zoek naar een andere/nieuwe uitdaging.

Voor de YG adverteerden we exclusief op Instagram, aangezien zij onze ‘jongere doelgroep’ waren (18-21) . De YP zullen vaker op LinkedIn actief zijn, gezien hun professionele achtergrond. Onze ad’s op LinkedIn speelden dan ook enkel in op deze doelgroep (24-35).


Een professionele video waar niemand op klikt

- “Ik druk dan op publiceren?”

  • "Zijn we zeker dat een video zal werken?"

- “Wow..”

Een goede kritische vraag die ik me nog niet gesteld had. Stel je voor, al dat werk voor een professionele video en niemand die er op doorklikt. Elk bedrijf en elke advertentie is anders, dus kan je maar best verschillende versies testen. We hebben dan ook last-minute beslist om advertenties te maken met exact dezelfde boodschap, maar met 1 groot verschil. Een afbeelding in de plaats van onze video.

Was dit de juiste keuze of hadden wij bij onze video moeten blijven?
Jullie lezen het volgende week dinsdag in onze blog: Verloop & tussentijdse evaluatie van de campagne.

Voor nu, maak eens even de tekening voor jouw bedrijf. Wie is jouw doelgroep? Met welke boodschap zou je hen benaderen en op welke kanalen? Eentje om over na te denken...
Ook hier staan wij je graag bij om je employer branding eens samen onder de loep te nemen. Contacteer ons via video@firstfloorcareers.be, wij zijn alvast enthousiast!

Tot volgende week!

Heb je de vorige blog gemist? Neem dan zeker even de tijd, om deze door te nemen op onze website.