S2 #4 FF Rustig - Steve Rousseau

/ /

De aflevering van Steve in a nutshell


Deze jonge 50-jarige ondernemer met een beetje bewijsdrang heeft het onder andere over hard werken, zich amuseren en zijn omgeving. Jezelf omringen met de juiste personen is key in je carrière.Steve Rousseau | FF Rustig #4

Ondernemer van de bovenste plak, bezieler en CEO van HR organisatie House of Talents én trotse voorzitter van de Kortrijkse basketbalploeg House of Talent Spurs. In zijn drukke agenda vindt Steve Rousseau even de tijd om aan tafel te schuiven bij oud-collega Karen Van der Aa. Samen halen ze goede herinneringen boven en blikken ze terug op wat Steve geworden is: een boegbeeld in de wereld van Human Resources. Stilzitten staat niet in zijn woordenboek. En risico’s, dat zijn voor hem opportuniteiten. Maak kennis met deze ongeremde durver.

Success is an attitude. De drive en het charisma druipen ervan af bij Steve Rousseau, de man die de afgelopen 20 jaar HR naar een hoger niveau tilde. Na zijn studies op de VUB startte hij zijn carrière op de salesafdeling van ING. Acht jaar later kreeg Steve de ondernemerskriebel te pakken en startte hij met HR-bedrijf Financial Forces, recruiter van financiële profielen. Met voldoende ervaring op de teller was het in 2008 tijd om volledig zijn eigen vleugels open te slaan en richtte hij zijn eigen HR platform ‘House of Talents’ op. Begin 2019 werd Baltisse, de Belgische investeringsmaatschappij van Filip Balcaen, er de nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Rousseau bleef aan boord als CEO en bezit nog een deel van de aandelen. Eén ding is duidelijk: als Steve zich ergens achter schaart, is de kans groot dat het een succesverhaal wordt.

From scratch

“We denken niet aan de gevaren, enkel aan de kansen. Let’s go crazy!”, begint Steve zijn relaas. Na zijn eerste werkervaring bij ING kreeg hij de kans om in opdracht van Inter Office Select het interimkantoor Quality Finance uit te bouwen. Die greep hij met beide handen en zo rolde Steve zonder ervaring maar wel met groot succes in de wereld van HR en ondernemerschap.

Wat een eerste keer lukt, gaat ook een tweede keer. Met Financial Forces stampt Steve in 2003 een tweede HR bureau uit de grond maar dit keer wel als zelfstandige, dat was de logische stap. Bij Financial Forces kon Steve zijn bewijsdrang volledig uitleven en bouwde zo met een ongeremde wil zijn tweede succesverhaal uit. Jong en onbezonnen risico nemen, niet nadenken en gewoon doen. Niet voor iedereen weggelegd maar Steve heeft de gave dat hij juist dat ‘knopje’ in zijn hoofd snel kan uitschakelen. “Je zit in een rush, het is fun, ik was gelukkig en dan kan je bergen verzetten. Pas later besefte ik: verdorie wat voor een jump heb ik hier gemaakt”, vertelt hij.

En dan doet ie het nog een keer! Met House of Talents, HR bureau voor knelpuntberoepen, startte Steve in 2008 weer volledig van nul. Een kantoor zo groot als een kippenhok, een paar telefoons, een gsm en een gouden gids. Dat is alles wat Steve nodig had om zijn ‘brain child’ House of Talents leven in te blazen.

Geen evidentie in tijden van economische crisis, en bijna zag Steve zijn investeringskapitaal in rook opgaan. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden was een outsourcingkantoor voor knelpuntberoepen een heel vernieuwend idee, eentje dat aansloeg. Ondertussen biedt House of Talents werkgelegenheid aan meer dan 4500 mensen en zijn ze een internationale speler geworden. “Mijn droomvisie is een pan-europees netwerk van HR bedrijven uitbouwen gespecialiseerd in knelpuntberoepen en talentmanagement”, vertelt Steve.

Will, skill, drill

De juiste mensen in je team hebben, dat is volgens Steve een van de belangrijkste bouwstenen van succes, zo vertelt hij aan Karen. Met een gemotiveerd team mét alle neuzen in dezelfde richting - een goede DNA-match zoals Steve het noemt - heeft hij het succesverhaal van ‘House of Talents’ kunnen waarmaken. Op die manier doet deze volbloed ondernemer met House of Talents aan rekrutering: “Werknemers moet je vooral motiveren, enthousiasmeren en inspireren. Dan gaan ze door de muur”, zegt hij.

“We zijn niet op zoek naar de klassieke profielen zoals je ze vindt in de boekjes, klinkt het. Zelf was hij allesbehalve de ideale student en dat hoeft ook niet om toch met succes carrière te maken. “Creatief denken en buiten de lijntjes durven kleuren zijn onderschatte vaardigheden van jong talent. Will, skill, drill, daar draait het om. Je hoeft maar twee van de drie te hebben. Als je niet het geluk hebt om te mogen studeren, kan je er nog altijd geraken.”


Watch me!

“Sinds mijn eerste werkdag heb ik altijd een ongelooflijke bewijsdrang gehad. Tegenover mezelf, mijn familie, het onderwijs, mijn bazen en nu heb ik dat bij mijn werknemers. Ik heb altijd willen tonen dat ik het kan, watch me! Geluk haal ik uit succes. Niet alleen uit mijn eigen succes, maar ook dat van mijn werknemers. Ik ben altijd trots als zij hun eerste auto of huis kunnen kopen.”

Sinds 2020 is Steve trotse voorzitter van basketbalploeg House of Talent Spurs. Ook daar heeft hij ambitieuze plannen. Samen met een aantal Kortrijkse ondernemers wil hij zich engageren om de sport verder te promoten in de streek. Zo zijn er plannen om een eigen basketbalarena neer te planten.

Of hij spijt heeft van sommige zaken? “Nee, ik heb veel leergeld betaald bij gebrek aan universitaire studies. Business heb ik ‘the hard way’ geleerd maar ik ben heel gelukkig met wat we gerealiseerd hebben. Success is an attitude.”

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!