S2 #1 FF Rustig - Stijn Baert

/ /

De aflevering van Stijn in a nutshell


Econoom, burgerlijk ingenieur, veelgevraagd arbeidsmarktdeskundige, professor-doctor aan de UGent & UAntwerpen, maar ook ge-oute introvert, liefhebber van steak friet met een hekel aan snobisme. Stijn laat ons zijn kwetsbare kant zien tijdens zijn verhaal. Luister je mee?


Stijn Baert

Dé go-to-expert voor alles betreft onze arbeidseconomie en bovendien op een queeste voor de beste steak-friet van Vlaanderen, professor-doctor Stijn Baert laat zich niet graag in één hokje duwen. Naast gedreven onderzoeker en hoogleraar aan de UGent - de alma mater die hij nog steeds zijn thuis noemt - wil hij vooral een van zijn kernwaarden ‘echt zijn’ volop leven; “het is het volledige pakket of het is niets”. Dat smaakt naar meer, toch? ;-)

Baert studeerde in 2006 af als Burgerlijk Ingenieur, waarna hij nog een Master én doctoraat in de economische wetenschappen behaalde. Dat allemaal bij zijn geliefde UGent, waar hij is “blijven plakken” als hoogleraar Arbeidseconomie. “Als je mij zou snijden zou er geel en blauw bloed uitkomen” zo vertelt hij. Loyaliteit is dan ook een van zijn drie belangrijkste kernwaarden. Die trouwens zijn gebaseerd op ‘acceptance en commitment therapie (ACT)’, waarmee hij streeft naar een balans tussen goed zijn voor anderen die op hun beurt ook goed zijn voor hem. Zijn authentieke zelf zijn, is daarnaast ook een van zijn hoogste waarden. Bovendien gelooft hij ook sterk in het belang van humor en geeft hij er de voorkeur aan om Postbus X-gewijs; “Als het niet plezant kan, dan hoeft het niet” de dingen aan te pakken. Het feit dat hij daarmee het klassieke beeld van de professor tegelijkertijd wat doorbreekt, is handig meegenomen!

Verstrooide professor

Vanaf zijn kleuterjaren was Stijn naar eigen zeggen nochtans al een verstrooide professor. Hij was graag bezig met cijfers en liep toen al rond met een hoofd bomvol gedachten en ideeën. Hoewel Stijn goede leerkrachten had, legde hij zichzelf vanaf de lagere school veel druk op om te presteren én kreeg hij te maken met afwijzing door zijn klasgenoten. Niet zijn gemakkelijkste periode maar wel eentje die de kiem heeft gelegd voor zowel een aantal gevoeligheden als de capaciteiten die hem brachten waar hij nu staat vandaag.

Afwijzing is zo’n thema dat voor hem gevoelig ligt. Maar hij zou Stijn niet zijn, moest hij dat niet willen begrijpen en er uit leren. Hij stapte op zijn 19 naar een therapeut, dook er helemaal in en heeft het omgebogen tot een van zijn sterktes. Onder andere door het te benoemen en ermee aan de slag te gaan, is het voor hem een stuk makkelijker geworden. Meer zelfs: hij inspireert er anderen mee door het taboe te doorbreken. “Mijn overlevingsstrategie was om heel erg mijn best te doen, alles grondig te analyseren en na te denken over wat ik kon doen om beter naar mijn eigen waarden te leven”, aldus Baert. Voor hem werd dit de houvast, waardoor hij een sterke persoonlijkheid en professionele focus kon ontwikkelen.

Sociale batterij

Zichzelf uitdagen is voor Baert bijna een tweede natuur geworden. Zo “outte” hij zich als introvert, waar hij samen met Alexander De Croo en Sam De Bruyn een boek over schreef: “Zwijgen is goud”. Op het eerste zicht een schril contrast met de vele publieke gelegenheden waar hij als expert gevraagd wordt. “Ja en nee, want je publiek uitspreken geeft je wel een megafoon zodat je niet persoon per persoon moet overtuigen, zodanig dat je verder spaarzaam kan zijn op jouw sociale energie”, aldus Baert. Zijn columns, bijdragen in duidingsprogramma’s en de discussies die daarbij horen, vindt hij boeiend en verrijkend, al is nadien zijn sociale batterij wel even op. Gelukkig zijn er altijd de mensen uit zijn inner circle én Thaise massages om die batterij vervolgens weer op te laden.

Geluk is een verzameling rituelen

In zijn privéleven heeft Stijn niet de behoefte om per se altijd overal nieuwe dingen op te zoeken, “ik word blij van telkens naar onze favoriete plekken en restaurants te gaan en ook samen met mijn partner, geniet ik van onze vaste gewoontes. Geluk is voor mij een verzameling rituelen”. “Zo ga ik steevast twee keer per jaar wandelen waarbij ik mezelf de vraag stel: wat heeft mij gelukkig gemaakt? Dat is de waarom om van daaruit de wat te bepalen…”, deelt Baert met ons, “Wat kan ik dit jaar doen waar ik op het einde van mijn leven blij mee ga zijn?

Het inner-competitiebeestje

Na zijn studies Bedrijfsinformatica en Economische Wetenschappen, kon Stijn kiezen tussen een carrière in de privésector als Management Trainee bij Belgacom of een academische carrière als assistent. “Ik onderschatte mijn eigen concurrentieel zijn, en dacht dat dit in een semi-overheidsbedrijf nog wel zou meevallen”. Hij wilde echter graag lesgeven en was geboeid door het gegeven van onderzoek in tijden dat op het politiek toneel het Generatiepact volop speelde. Een kleine nudging van de toenmalige rector op een speech voor alle studenten, deed het verdict uiteindelijk richting de academische carrière vallen. “Dat hij dat signaal gaf; ik wil graag dat je blijft, was een mooie erkenning van een heel actieve studentenloopbaan tot dan.”, vertelt hij al glunderend. Hoewel hij aanvankelijk dacht dat de academische wereld minder competitief zou zijn dan het bedrijfsleven, geeft hij toe zich daar op miskeken te hebben. Gelukkig bleek hij ook zijn eigen competitiebeestje onderschat te hebben waardoor hij zich er uiteindelijk als een vis in het water voelt.

Zijn publieke rol als balsem op zijn ziel

Lesgeven heeft altijd mijn interesse gewekt en ik geloof dat mensen iets bijbrengen, het mooiste is dat je op professioneel vlak kan doen.” Daarnaast is onderzoek voor Stijn het intellectuele stretchen, een gat in de wetenschappelijke kennis zien, proberen in te vullen en beter doen dan wat al is gedaan. Hij was altijd al geïnteresseerd in de maatschappij en ziet zijn rol als academicus als een dienstverlening aan de samenleving en een manier om impact te hebben op het beleid. “Het is voor mij balsem op de ziel dat ik als academicus mee mag wegen op het beleid en daarnaast voor mij persoonlijk ook spannend en heel bevredigend.” Hij is vooral geboeid door de arbeidseconomie en het sociaaleconomische aspect van de arbeidsmarkt, die politiek beladen zijn en hem steeds blijven uitdagen.

Steak-friet

Op persoonlijk vlak heeft hij een hekel aan snobisme. “Ik heb geen vrienden of ik zou geen relatie kunnen hebben met iemand die zichzelf beter acht. Er zal altijd iemand slimmer, beter of rijker zijn.”, zo leerde hij al van kindsaf van zijn moeder. Zijn zoektocht naar de beste steak-friet van Vlaanderen, kadert daar perfect in. Hij was zelf een moeilijkere eter en neigde daarom sneller naar de eenvoudige, brutale Vlaamse keuken. Daarnaast is het voor hem ook een soort van tegen de stroom ingaan tegen het snobisme van de culinaire wereld. "Als je voldoende centen hebt, dan ga je naar een sterrenrestaurant." Dat is duidelijk niet voor hem weggelegd.

Verdere ambities

Op zowel privé- als professioneel vlak, heeft Stijn nog een aantal ambitieuze doelen. Op privévlak is zijn grootste ambitie om gelukkig te zijn en ook een goede partner te zijn. Professioneel is hij voornamelijk bezig met onderzoek naar inactiviteit op de arbeidsmarkt en wil hij verder groeien als lesgever en echt impact maken op zijn studenten.

Zijn advies aan zijn 20-jarige zelf? Durf toch iets meer foert zeggen. Dat heeft zijn eigen moeder zoveel jaren geleden al proberen duidelijk maken. Maar toen begreep hij het nog niet helemaal. Ondertussen heeft Stijn dit gaandeweg een beetje geleerd, en vindt hij er ook een evenwicht in. En verder, weet dat het wel goed komt, zolang je gezond bent.

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!