S1 #6 FF Rustig - Pieter Van Leugenhagen

In deze aflevering babbelen we met Pieter Van Leugenhagen. Pieter is mede-oprichter van Yondr agency, keynote speaker, auteur van ‘Welkom in de Metaverse’, allround enthusiast en grote fan van voetbal. Als ambassadeur van het goede leven deelt deze fervente ondernemer in onze podcast hoe je iets negatiefs omzet naar iets positief. Benieuwd naar ondernemersavonturen en that thing called the metaverse? Dan is deze aflevering iets voor jou!

Beluister of bekijk hem nu, enjoy 😉

Pieter Van Leugenhagen over de kracht van een positieve mindset

Het verhaal van deze geboren positivo begint eigenlijk ná het middelbaar. Want het secundair, daar is hij doorgefietst. Het hoger was een ander paar mouwen. Hij startte in Communicatiemanagement, maar na twee jaar aanmodderen, is hij gestopt en dacht hij: ik zal het zelf wel regelen. Toen is de ondernemer in hem echt naar boven gekomen!

Zijn eerste officiële stappen als ondernemer zette hij als jonge eventmanager. Maar achteraf bekeken, zat het ondernemersbeestje er van kleins af aan al in. Pieter was kapitein van de voetbalploeg, hoofdleider in de jeugdbeweging, bestuurslid in het jeugdhuis, hij organiseerde optredens en richtte een cafévoetbalploeg op – inclusief eigen gala én unieke aanpak.

Een onverbeterlijke positivo

Na een tijdje te werken als barman, event organiser en rasechte deur-aan-deur-verkoper, vond Pieter het tijd om terug te gaan studeren. Business Management, optie Marketing, deze keer. En dat ging – in zijn eigen woorden: “Met twee vingers in de neus”. Na een droom van een stageplaats, belandde Pieter jammer genoeg terug op de arbeidsmarkt. “Ik ben dan beginnen solliciteren, en met een paar vrienden die ook in de sector zaten, heb ik de werklozenbond opgericht.” Dat is echt typisch Pieter: een negatieve situatie ombuigen tot een positieve, of toch op z’n minst een plezante!

Met ups en downs – en veel fun

Als de kansen niet naar Pieter komen, dan creëert hij ze zelf wel. Samen met een van zijn beste vrienden startte hij zijn volgende bedrijf, een communicatiebureau. Fast forward naar eind 2014, met de opkomst van VR én de geboorte van Yondr. Dat ging gepaard met hoge pieken, diepe dalen en soms pijnlijke learnings. Inclusief de pandemie in 2020, toen zijn agency praktisch 97% van de business verloor. “Ik heb toen een burn-out in de ogen gekeken,” zegt Pieter, “Ik vroeg me soms af: waarom doe ik het eigenlijk nog?”

Maar Pieter zou Pieter niet zijn als hij geen energie haalde uit deze situatie. Op een nacht schreef hij een whitepaper over VR eventplatformen. “Typen, typen, typen. Presentatie maken, copy voor een landingspagina schrijven, online gezet, advertenties opgesteld.” Dit ontplofte en de mensen waren mee. Om het in Pieters woorden te zeggen: “De mayonaise pakte”.

En nu, what’s next? De Metaverse! Naast de VR eventplatformen zijn er ook al veel complete virtuele werelden of metaverses. Maar tot nu is er nog geen interconnected wereld, daar zijn we nog lang niet. Wanneer we zover staan, zal je zien dat de mogelijkheden – voor bijna elke sector – eindeloos zijn. Het belangrijkste nu is een verandering in de mindset van mensen teweegbrengen, de technologie is er al.

Luister naar je buikgevoel

De komende jaren? Gezond, gelukkig en geen financiële stress, zo ziet Pieter het. Kunnen doen waar hij zin in heeft met de mensen die hij graag ziet, want tijd kan je niet kopen. “Het leven is te kort om geen plezier te hebben”. Verder droomt hij ervan zoveel mogelijk impact te maken met Yondr, ook graag buiten de landsgrenzen.

Zijn advies voor een starter? Blijf jezelf bijscholen, creëer opportuniteiten en luister naar je buikgevoel. Het advies aan zijn 20-jarige zelf? Hetzelfde, maar luister én volg ook dat buikgevoel.

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!