S1 #5 FF Rustig - Rik Vera

De aflevering van Rik in a nutshell

Rik Vera is een eigenwijze businessfilosoof met een inspirerende kijk op de (bedrijfs)wereld. Zijn missie? De maatschappij beter achterlaten voor zijn (klein)kinderen. Hij reist de wereld rond als een enthousiaste – en een tikkeltje – rebelse keynote speaker, na zelf jarenlang in de directies van meerdere bedrijven te hebben gezeteld (al zou hij zelf zeggen: gespeeld). Een rasechte wereldverbeteraar met een groot hart en scherpe visies.

Tune in en ontdek wat Rik Vera gemeen heeft met Pippi Langkous, surfers, formule 1-piloten en Assepoester.

Rik Vera over nieuwsgierig zijn

Rik’s carrière was niet van a tot z uitgetekend, maar als je lekker nieuwsgierig bent, dan zie je opportuniteiten en grijp je kansen. En dat is precies wat hij heeft gedaan (en nog steeds doet).

Na een hobbelig parcours in het middelbaar waar hij naar eigen zeggen veel tijd heeft verspild. En een studie Germaanse Filologie aan de universiteit, belandde Rik Vera… in het leger. Want jawel, de legerdienst was toen nog alive and kicking in België. Al had hij als getrouwde man een streepje voor en kreeg hij een geweldige job, als lesgever.

Ik word onrustig van rust

Maar er kwam – jammer genoeg – een abrupt einde aan zijn carrière in het onderwijs. Dus, what’s next? Waar rolt het balletje in het doolhof naartoe? Wat was de volgende logische stap voor een germanist die niet meer kon lesgeven?

Sales, natuurlijk. 😉

Zijn eerste saleservaring was geen hoogvlieger. De tweede was dat wel. Maar bracht hij de rest van zijn carrière hier door? Nee, dat niet. Want als de dingen lopen en verder kabbelen, dan wordt Rik onrustig. “Ik word onrustig van rust”, zegt hij.

Dat is iets wat zijn jaren in sales typeerde: Rik functioneerde het best op de afdelingen waar er de meeste ruimte was om te groeien en te verbeteren. “Want daar mocht ik het winkeltje verbouwen, het uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten.” Op een winkeltje passen dat niet veranderd mag worden, dat ligt hem helemaal niet.

Mee met de golven

En dan, opportunity knocked. Rik kreeg een lekker rommelig winkeltje waar het he-le-maal fout liep. Maar zoals Pippi Langkous zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Hij verzamelde een team rond zich en nam grote groepen mensen enthousiast mee in zijn verhaal. Toen het winkeltje af was, werd het winkeltje verkocht en zat Rik even in de spreekwoordelijke wachtkamer. Die wachtkamer was Rik’s kans om uit de ratrace te stappen en hij besliste er nooit meer opnieuw in mee te gaan. Maar wat dan wel?

Als een echte surfer liet hij de golven op zich afkomen en deinde op ze mee. Een van die golven bracht hem tot bij een grote technologische onderneming waar hij de link was tussen het bedrijf enerzijds en de klanten anderzijds. Hij sprak de taal van beide en was de perfecte vertaalmachine die iedereen meekreeg in het verhaal. De start van zijn nieuw hoofdstuk was geschreven. Nu reist hij al jaren rond als keynote speaker en helpt hij bedrijven om een stapje voor te blijven op de concurrentie.

Leer je ideeën tot uitdrukking te brengen

De belangrijkste skills for the future vindt Rik nieuwsgierig en creatief zijn en lef hebben. Maar ook storytelling. Je moet je ideeën tot uiting leren brengen. Zet je droom om in een verhaal, leer dat verhaal brengen en grijp ook vooral elke kans om je verhaal te vertellen.

Naar goede gewoonte vroegen we Rik wat zijn tip is die hij aan zijn jongere zelf zou meegeven. ”Er komen woelige watertjes, maar blijf doen zoals je bezig bent, want het komt allemaal goed.”

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!