S1 #4 FF Rustig - Chloé Van Elsen

Onderneemster, woordenjongleur, boekenliefhebster, hondenmama en binnenkort ook echt mama. Chloé Van Elsen, co-founder van Aris & Totell en expert in storytelling. Ze nam ons mee in haar verhaal vol imposante verwezenlijkingen, maar ze liet ons ook toe een blik werpen in haar diepste dalen. Iets met wolven en feniksen… Benieuwd naar Chloé’s raad over hoe je met druk en persoonlijke uitdagingen om kan gaan?


Beluister of bekijk het verhaal van Chloé en ontdek samen hoe haar sprookjesachtig ontdekkingsverhaal een happy end kent. Enjoy! 😉

Chloe Van Elsen (Aris & Totell) over jezelf op nummer één zetten

Chloé Van Elsen is co-founder van het bruisende storytelling agency Aris & Totell. Van jongs af aan heeft ze een diepe passie voor woordkunst. Met Aris & Totell helpt ze merken en bedrijven hun verhaal definiëren en in de verf zetten. Chloé’s eigen verhaal is er eentje met ups en downs, maar vooral met inspirerende wentelingen.

Goede dingen komen voor diegene die geduldig zijn

Al heel vroeg wist Chloé welk pad voor haar bestemd was. Ze deed ingangsexamen woordkunst bij het conservatorium, maar werd tegen verwachtingen in niet toegelaten. Toch heeft deze tegenslag Chloé niet ontmoedigd: “Ik denk dat we in onze maatschappij een angst voor falen hebben, terwijl dat zo belangrijk is.”

Soms heb je een tegenslag nodig om de zaken helderder te kunnen zien en zo was het ook voor Chloé: “Ik ben zo blij voor dit falen, want het heeft me doen inzien: “het is niet omdat het nú niet lukt, dat het nooit gaat lukken.” Dit was gewoon niet de manier hoe ik er moet komen. Je talenten blijven je talenten en die zal je op een andere manier ontplooien”. Zo is ze communicatiewetenschappen gaan studeren waar ze al snel merkte dat ze graag leert vanuit het doen en de ervaring.

Door nieuwe dingen te proberen, door te falen (of slagen natuurlijk) en te ontdekken, geraak je tot bij je talenten. Chloé omschrijft het leven als een permanent vinden. We moeten het niet zoekende noemen. Want we zijn onszelf aan het ontdekken en net daardoor worden we ook steeds meer onszelf.

Geluk ontleden als een kikker tijdens de biologieles

Doorheen haar ontdekkingsreis zag Chloé ook zwarte sneeuw. In 2017 woog de druk op haar schouders extra hard door en cijferde zichzelf compleet weg. De paniekaanvallen die ze kreeg, omschrijft ze als wolven die haar verscheurden.

Maar 2018, dat werd haar jaar. “Door met mensen te spreken, boeken te lezen, podcasts te luisteren. Door open te staan voor: hoe kan ik mijn leven inrichten hoe dat ík het wil en hoe kan ik gelukkig worden.” Zo manifesteerde Chloé haar feniksjaar. “Ik ben verast geweest om in de assen mezelf terug te vinden en te kiezen voor mezelf”. Want ‘nu’ is alles wat we hebben, en het is nu dat we beslissingen moeten maken voor onszelf.

Alles komt goed

Chloé gelooft dat alles uiteindelijk wel goed komt. En ja, na een up kan er een down komen. Maar de basis blijft altijd hetzelfde: alles komt. “Dat het komt, daar kan je eigenlijk niets aan veranderen. Je kan enkel veranderen hoe jij ermee omgaat.” Volgens Chloé is een tegenslag vaak net datgene wat je op dat moment het hardst nodig hebt. Enkel zo is er daarna weer ruimte voor iets mooier. Het is dus belangrijk om vertrouwen te hebben in de weg die voor jou ligt.

Wat Chloé haar 20-jarige zelf zou meegeven: wees jezelf heel bewust van waar je tijd en energie naartoe vloeit. Voor de rest komt elk inzicht volgens Chloé op bepaalde tijdstippen in ieder zijn eigen tijdlijn. “Ik heb eerst de bodem moeten schrapen om daarna weer naar boven te kunnen gaan. Je moet het zelf even voelen om daaruit vervolgens inzichten te halen.”

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!