S1 #2 FF Rustig - Valerie Van Peel

De aflevering van Valerie in a nutshell


Bij de meesten gekend als politica, maar vooral een gepassioneerde dame die steevast haar eigen weg durft volgen met maar één doel: impact en de wereld een beetje rechtvaardiger maken. Over durven springen, het niet altijd weten en toch uw hart volgen, het verhaal van Valerie Van Peel.


Buckle up!

Valerie Van Peel over durven én doen

Je kent haar waarschijnlijk als politica. Toch omschrijft Valerie Van Peel zichzelf liever als een eeuwige zoeker naar impact met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Zo stond een politieke carrière aanvankelijk niet eens op de planning.

Hoewel ze als kind altijd diergeneeskunde wou studeren, koos Valerie op het laatste moment toch voor communicatiewetenschappen. Haar doel: journalist worden. “Daar zat zeker al die drang naar impact in. Ik had bepaalde zaken in mijn hoofd waarvan ik dacht dat ik daar de maatschappij voor ging kunnen wakker schudden.”

Vanuit haar carrière als journaliste kreeg ze de smaak voor politiek te pakken en solliciteert ze uiteindelijk voor de Wetstraat-redactie van De Standaard. Maar dat carrières niet altijd gaan zoals gepland, zien we ook bij Valerie. “Toen viel heel mijn privéleven in duigen”, vertelt ze bijna lachend, “En ik ben iemand die dan ook àlles omgooit … dus ben ik in de politiek gestapt.”

Spijt is de tweede fout

Durven springen typeert en siert Valerie. Intuïtie speelt daarbij een grote rol. “Eigenlijk weet je het al. Achteraf blijkt dat dan ook vaak. Dus het komt eigenlijk altijd neer op een grote portie lef hebben.” En lef, dat heeft volgens haar alles te maken met zelfvertrouwen. “Want het gaat erom dat je erop vertrouwt dat zelfs als je mis springt, je toch wel weer terechtkomt.”

Valerie voegt er dan ook meteen het volgende aan toe: "Dat is natuurlijk niet iets waar iedereen mee geboren wordt. Onzekerheid heeft iedereen. Er zijn gewoon mensen die hun verstand op nul durven zetten en springen. Dat is iets dat ik altijd wel heb gekunnen; hoe onzeker ik ook was.”

En dat ze onzeker was bij de start van haar politieke carrière steekt ze niet onder stoelen of banken. “In het begin zat ik letterlijk afkortingen te googelen in vergaderingen. Je wil niet weten hoe vaak ik daar toneel hebben moeten spelen, maar dat doen we dus ook allemaal”, zegt ze lachend. Maar de nieuwe werkplek was wel meteen een schot in de roos.

Toch wil Valerie daarmee niet zeggen dat we allemaal ons buikgevoel zonder meer achterna moeten hollen. Intuïtief voelde ze bijvoorbeeld zelf al enkele jaren geleden aan dat het tijd werd voor iets nieuws. Pas na bijna 15 jaar in de politieke arena besloot Valerie te springen. “Maar om nu te zeggen dat ik dat achteraf gezien verkeerd vind dat [die beslissing] zo lang heeft geduurd. Nee, want ook daar zit wel een reden in. Ook daar leer je dingen uit en kan je jezelf ontwikkelen."

De lat mag, maar moét niet hoog

Welke nieuwe job of functie Valerie binnenkort opneemt, weet ze nog niet. “Soms zijn er angstreflexen, maar over het algemeen geniet ik daar wel van. Binnenkort ga ik de oefening maken die je eigenlijk elke dag moet doen als je jong bent: wat geeft mij energie, wat zijn mijn talenten en waar brengt mij dat? Dat is ook waar we goed in zijn. Dat is wat je energie geeft en wat dat je op lange termijn gaat volhouden.”

Wat Van Peel wél weet, is dat ze de lat een tikkeltje lager gaat leggen – of toch gaat proberen. Want als er twee lessen zijn die ze als mens meeneemt uit haar politieke carrière is het “dat ik langs de ene kant meer kan bereiken dat ik ooit gedacht had, en dat het langs de andere kant niet hoeft."

“Ik heb mijn lat altijd gigantisch hoog gelegd. Ik was iemand die opstond en zei ‘ik ga vandaag de wereld veranderen’. Niemand haalt zo’n hoge lat en ik begin ook wel in te zien dat je dan ergens gedoemd bent om te mislukken.” En misschien net daarom hoeft tot slot de tip aan haar 20-jarige zelf niet helemaal te verbazen: “Zie jezelf wat liever.”

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!