S1 #1 FF Rustig - Ellen Van Hoof

De aflevering van Ellen in a nutshell


In deze podcastaflevering spreken we met Ellen Van Hoof. Een historica die uiteindelijk in de wereld van rekrutering en employer branding beland is. Say what? Als Managing Partner bij Insilencio en mama van twee kindjes is het belangrijk om een duurzame work-life balans te vinden, of zoals zij het zelf liever verwoordt: een duurzaam ritme. Dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Kom te weten hoe Ellen dit allemaal bolwerkt in deze aflevering! Veel luisterplezier 😉

Ellen Van Hoof (INSILENCIO) over duurzaam werkritme en bewust groeien

Ellen Van Hoof is Managing Partner bij INSILENCIO en trotse mama van twee kindjes. Een goede work-lifebalance uitbouwen is voor haar dan ook cruciaal. Al omschrijft zij dat liever anders. “Het gaat voor mij eerder om een duurzaam werkritme vinden. Ik kijk niet zozeer naar ‘work’ en naar ‘life’. Je moet niet proberen om verschillende werelden te creëren. Het is één leven, je bent ook maar één persoon.”

En een duurzaam werkritme, dat is volgens Ellen vooral iets dat jíj lange tijd kan volhouden.

“Zeker ook mentaal, want het is vaak de mentale vermoeidheid die mij parten speelt.” Eerder dan ons blind te staren op strak afgelijnde uren raadt ze ons met andere woorden aan om zelf een ritme uit te bouwen dat werkt op lange termijn.

Ook voor haar ging dat gepaard met heel wat zoeken. “Ik sta momenteel om 6 uur ‘s ochtends op en doe dan al heel wat dingen die mij deugd doen”, vertelt ze. “Vroeger startte ik mijn dag met mails. Ondertussen heb ik beseft dat als ik dat niét doe, ik veel meer energie heb.” Proactiviteit lijkt voor haar de sleutel tot succes. “Zolang ik zelf in de lead zit van de dingen die ik aan het doen ben, vind ik eigenlijk een hele mooie balans.”

Ambitieus met een vleugje zen

Gelinkt aan het thema mentaal welzijn geeft Ellen ons spontaan ook enkele leestips mee: Think Like a Monk (Jay Shetty) en The Happiness Trap (Russ Harris). Twee boeken die haar gemotiveerd hebben om bewuster stil te staan bij hoe je de snelheid van de businesswereld kan laten samensmelten met een boeddhistische kijk op het leven. “Dat is echt mijn ambitie, denk ik. Ik wil niet altijd in die ratrace en die gejaagdheid zitten, maar bewust kunnen genieten van elk moment. Dat is een utopie, hé! De ene week lukt mij dat duizend keer beter dan de andere”, besluit ze glimlachend.

Toch merk je al snel dat die bewuste levenshouding echt iets is wat haar typeert. Toen ze pas afgestudeerd was als historica startte ze bijvoorbeeld haar carrière bij de Europese Commissie. “Vanuit mijn studies had ik een heel duidelijk beeld van wat ik wou: meebouwen aan een betere wereld.” Helaas bleek de bureaucratische wereld waarin ze terecht kwam een complete mismatch met haar persoonlijkheid.

De start van een professionele ontdekkingsreis met één constante drijfveer: impact. “Ik wil mij heel graag nuttig voelen in alles wat ik doe. Wanneer dat niet lukt, kijk ik wat ik in mijn eigen circle of influence kan aanpassen. Anders moet ik mijn pijlen op iets anders richten.”

Ook haar man (en toenmalige vriend) had een grote invloed op haar. “Hij is iemand die van zijn passie zijn beroep heeft kunnen maken. Dat was heel confronterend en tegelijkertijd inspirerend. Want ik wil eigenlijk ook kunnen zeggen: ik heb nog nooit een dag gewerkt in mijn leven. En dat gevoel heeft mij gemotiveerd om daar ook naar op zoek te gaan.” Al bleek dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Je weet heel goed wat je niét wil, maar je weet eigenlijk niet wat je wél wilt.”

Solliciteren? Gewoon doen!

Voor Ellen wordt het snel duidelijk: de enige manier om daar een antwoord op te vinden, is door gewoon dingen te doen. Ze besluit om heel breed te solliciteren; zelfs op functies die op het eerste zicht niet meteen iets voor haar lijken. “Het gaat niet altijd over het einddoel, maar ook over elke stap onderweg.”

“Groeien hoeft niet altijd te gebeuren door van consultant naar senior consultant te gaan. Dat kan ook door van HR naar Finance of Sales te gaan. Of misschien zelfs door naar een heel ander bedrijf te gaan.” Haar volgende job in de wereld van Werving & Selectie leert haar bijvoorbeeld hoe een recruiter naar mensen kijkt. “En dus ben ik dat ook op mezelf beginnen toepassen. Waar krijg ik energie van? Waar liggen mijn talenten? Wat is mijn toegevoegde waarde?”

Het resultaat is een carrièreswitch naar een mix van marketing en HR. “Heel stom misschien, maar ik ben beginnen googelen en dan kwam ik uit bij begrippen zoals employer marketing en employer branding. Ik had daar nog nooit over gehoord, maar tot mijn grote verbazing waren er organisaties die zich daarin specialiseerden.”

Wanneer uiteindelijk INSILENCIO haar pad kruist, is de klik snel gemaakt. Inhoudelijk was het meteen een match – en dat dat aan een lager loon was, vertelt ze er graag bij. “Ik wil inhoudelijk uitgedaagd worden en eerst zien dat ik op het juiste pad zit. Als dat goed zit, volgt al de rest wel.” En dat deed het inderdaad. Na een korte tijd als werknemer klom Ellen al snel op tot Managing Partner en is nog altijd even gelukkig op haar job.

Als er tot slot één tip is die ze haar 20-jarige zelf zou geven? “Die had een heel duidelijk doel voor ogen. Als ik misschien dan ook al wat meer open-minded had geweest, dan had ik misschien al veel sneller gaan proeven.

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!