Pitchen en presenteren: van ver-van-mijn-bed naar must-have skill

/ /

Pitchen en presenteren. Eerlijk? Het was lang een ver-van-mijn-bed-show. Althans, dat dacht ik toch. Ik ben geen ondernemer en heb ook geen spectaculair idee dat ik aan de man wil brengen. Waarom zou ik dan moeten kunnen pitchen? Onnodig, toch? Dat dacht ik, tot onze training met Inge Geerdens.

Vrijdag 8 november, klokslag 9 uur. Daar stond ze: een wervelwind van energie en enthousiasme, met een brede glimlach in ons trainingslokaal. Geen laptop, geen PowerPoint, alleen Inge en haar verhaal. Zonder veel omhaal dook ze erin en overtuigde ons onmiddellijk van het belang van pitchen.

Alsof het niets was, gaf Inge in minder dan één minuut een pitch die ze al talloze keren had gebracht. Binnen die luttele seconden had ze ons allemaal aan haar lippen hangen. Wow. Wat. Een. Madam. En vooral: hoe kan ik dat ook leren?

Pitchen Presenteren 02

Zeven zinnen, één minuut

Inge zette ons meteen aan het werk. “Je krijgt een halfuur om je pitch uit te schrijven,” zei ze kordaat. Maar, waarover moest die pitch dan precies gaan? Over alles, zo bleek. Want pitchen is niet enkel weggelegd voor ondernemers. Het kan ook dienen om een collega te overtuigen mee te werken aan jouw idee, een kandidaat binnen te halen voor je team, of zelfs je partner te overtuigen die dure reis te maken. Kortom: pitchen is een onmisbare vaardigheid voor iedereen.

We gingen aan de slag. Schrijven, schrappen, herwerken. En wat bleek? Een pitch schrijven is allesbehalve eenvoudig. We kregen zeven zinnen. Niet meer, niet minder. Zeven zinnen om:

  1. jezelf voor te stellen,
  2. je achtergrond te delen,
  3. je relevantie te verduidelijken,
  4. je oplossing te presenteren,
  5. je referenties te vermelden,
  6. je unique selling points te benadrukken, en
  7. je hulpvraag te stellen.

Probeer het zelf eens: het is geen eenvoudige oefening. Toch dwingen deze zeven zinnen je om tot de essentie van je verhaal te komen. Geen overbodige ballast, geen gezever. Want wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor?

Kort, krachtig & to-the-point

Die opdracht van essentie bleek ook een veelvoorkomende struikelblok, aldus Inge. Veel mensen hebben moeite om hun boodschap helder en bondig te brengen. Maar in onze huidige wereld, waarin onze aandachtsspanne korter lijkt te worden dan de gemiddelde TikTok-video, is dat net cruciaal. Je hebt maar één minuut. En eigenlijk: vanaf de allereerste seconde moet je het publiek grijpen. Ga je langer door? Dan riskeer je:

  1. jezelf te herhalen,
  2. je publiek te overladen met details, of
  3. de aandacht volledig te verliezen.

De sleutel? Zeven zinnen, één minuut. “En als je op het einde een vraag krijgt,” zei Inge, “dan weet je dat je goud in handen hebt.”

Hoe breng je een pitch?

Naast de inhoud, speelt ook de vorm van je pitch een cruciale rol. Enkele tips van Inge die echt zijn blijven hangen:

  • Maurane: “Uw 14-jarige nichtje en uw oma moeten het begrijpen.” Gebruik dus geen vakjargon. Als je je pitch aan je oma kan vertellen en zij begrijpt het, ben je goed bezig.
  • Ada: “Gebruik spreektaal.” Vermijd archaïsche woorden zoals desalniettemin of echter. Spreek zoals je tegen een vriend zou praten. Dat komt authentieker over.
  • Nele: “Pas je taal aan je publiek aan.” Is je publiek Limburgs? Dan helpt het om wat trager te spreken. Stem af op de mensen voor je.
  • Emmelien: “Gebruik cijfers en referenties die blijven hangen.” Een concreet cijfer of een bekende naam maakt een pitch krachtiger. “Ik zorgde voor 60% meer omzet” blijft sterker hangen dan “ik zorgde voor meer omzet”. En name-dropping? Soms nuttig. Namen zoals Coca-Cola of Colruyt Group maken indruk.
  • Els: "film jezelf eens tijdens het pitchen." Zo zie je waar het fout gaat. Doe je een stap achteruit bij stukken waar je onzeker over bent? Glimlach je wel genoeg? Het kan erg confronterend zijn, maar de inzichten zijn goud waard.

Durven en oefenen: de sleutels tot een perfecte pitch

De inhoud van je pitch mag dan op punt staan, het succes zit ook in de presentatie. Durf uitpakken en wees niet bang om jezelf te verkopen. Wij Belgen hebben vaak moeite met stoefen, maar in een pitch is dat net cruciaal. Als jij niet overtuigd bent van je verhaal, wie dan wel?

Oefenen is ook essentieel. Herhaal je pitch in de auto, voor de spiegel, of voor vrienden en familie. Het moet zo goed zitten dat het vanzelfsprekend aanvoelt. Want een natuurlijke, zelfverzekerde pitch straalt kracht uit.

Tot slot: glimlach. Een glimlach maakt je sympathieker, minder nerveus en overtuigender. Mensen zijn sociale dieren. En wie lacht, krijgt net dat streepje voor.

Conclusie? Zeven zinnen, één minuut en een brede glimlach en dan ligt de wereld volledig aan je voeten.