First Floor marketing case: IT support bedrijf ePact

/ /

In september 2019 startte onze marketing consultant Melissa Cruysbergs op een nieuw project bij ePact in Edegem. Dit bedrijf biedt computerondersteuning en -services aan. Aan IT-kennis geen gebrek, maar een marketingbrein was toen nog niet aanwezig. Enter Melissa. Wat begon als een opdracht voor twee dagen per week werd al snel een fulltime opdracht met een mooi verloop. Benieuwd naar die samenwerking? Read all about it in onderstaand interview met Philip Warrens, Managing Partner bij ePact.

Waarom zochten jullie in 2019 ondersteuning van een marketing consultant zoals Melissa?

Philippe: ePact bestaat volgend jaar 15 jaar en is destijds gestart als ‘virtualisatieunit’ binnen de Uptime Group. Om ePact echt op de kaart te zetten, besliste ik 4 jaar geleden om mee aan de kar te trekken, samen met Christof Ugau (mede managing partner). Door de snelle groei van ePact was het niet meer mogelijk om alle commerciële taken voor eigen rekening te nemen. Daarom zochten we een nieuwe sparringpartner voor marketing om ons mee verder te helpen groeien en onder andere een online marketing strategie op te zetten.

Wat hoopte je uit deze samenwerking te halen?

Philippe: Op zich werkten we daarvoor al een tijdje samen met First Floor. Ik heb goed afgetoetst op voorhand, met onder andere Rena Ikonomou van First Floor zelf, wie ePact juist is en wat we nodig hadden. Het werd snel duidelijk dat wij nood hadden aan ondersteuning op marketingvlak en vooral ook op grafisch vlak. Wie die persoon moest zijn? Iemand bij wie ik kan aftoetsen of iets een goed idee is en vooral iemand die mij ook zou durven uitdagen. Dat mocht zeker een jonge persoon zijn met een goede feeling voor kanalen zoals LinkedIn en Instagram, om die online visibility beter te krijgen. Ik wist op voorhand dus goed wat en wie we zochten.”

Zijn de verwachtingen ingelost?

Philippe: Absoluut. De start kon niet vlotter gaan! Melissa was meteen ontzettend proactief en kwam altijd met originele concepten af. Toen wij aangaven dat we graag een webinar wilden organiseren, moesten we eigenlijk zelfs alleen maar aan haar vertellen wat het format was. De rest handelde zij volledig zelf af. Dat werd een groot succes! In theorie werkt Melissa voor ons via First Floor, maar voor ons heeft ze altijd aangevoeld als een part of the team.

Blij te horen dat je zo positief bent over Melissa!

Philippe: Ja, ik ben oprecht heel blij met haar. Ik zou zelfs zeggen dat ze veel meer heeft gedaan voor ePact dan de oorspronkelijke verwachtingen inlossen. Melissa haar werk is van een bepaald niveau waar wij alleen maar enthousiast van kunnen worden!

Is dat exact wat je had verwacht toen je besloot een externe consultant in te schakelen?

Philippe: We waren zoals daarnet vermeld in het begin vooral op zoek naar iemand met een feeling voor marketing en vooral iemand die hier samen met ons in mee wilde groeien. Een soort van marketing-as-a-service. Daarom zochten we een externe consultant voor een paar dagen in de week. Na enkele weken bleek al meteen dat marketing heel belangrijk is en we merkten de meerwaarde van Melissa haar werk zeker op. Stilaan evolueerden we naar het punt waar we iemand zoals Melissa fulltime in dienst wilden nemen, omdat we beseften dat die marketing onmisbaar is.

Welke eigenschappen zocht je in een consultant om bij jullie te kunnen starten?

Philippe: Voor mij was het van groot belang dat de consultant niet iemand was die zat te wachten op werk voor ze aan iets begint. Ook iemand die mij durft vertellen wat hij denkt op een constructieve manier. Ik heb liever een eerlijk persoon die initiatief durft nemen en mij durft uitdagen, dan iemand die altijd zwijgt en met zijn vingers draait tot ik specifiek vraag om een bepaalde taak uit te voeren. Door die challenge zou ik zelf ook bijleren van de consultant, een wisselwerking die ik heel belangrijk vond op voorhand, en waar tot op vandaag zeker sprake van is.

Is er iets aan de manier van werken binnen First Floor waar jij vindt dat we aan kunnen werken naar de toekomst toe?

Philippe: Ik moet toegeven: ik krijg die vraag vaak van jullie en ik weet oprecht nooit wat ik erop moet antwoorden. (lacht) Dat is positief aan de ene kant, want jullie toetsen regelmatig af of wij als klant tevreden zijn. Langs de andere kant moet ik altijd mijn hoofd breken om iets te vinden en als ik echt eerlijk mag zijn dan hoeft die vraag veel minder te passeren voor mij. Ik weet dat ik het mag en kan aankaarten bij jullie als er wél iets scheef loopt, dus dan zou ik dat wel doen moest dat het geval zijn. Evengoed hoop ik dat Melissa dat bij jullie omgekeerd ook kan aangeven. Als je langs beide kanten die kansen hebt, dan hoeft die opvolging al niet meer in zo’n hoge mate te zijn. Niet dat ik het niet waardeer, hé (lacht).

Vond je de kwaliteit in verhouding met de prijs die jullie betaalden voor de consultancy?

Philippe: Hier kan ik heel kort over zijn: het is een investering die rendeert op lange termijn. Gedurende het project leren de consultants voortdurend bij waardoor ze niet enkel voor zichzelf maar ook voor ons de lat steeds hoger blijven leggen. We zijn met weinig gestart maar hebben geleidelijk aan beseft dat First Floor ons via Melissa de strategische marketing kan aanbieden waar we naar op zoek waren. Ondertussen levert ze zo’n grote meerwaarde, dat we ons marketing budget omhoog getrokken hebben; iets wat in deze tijden niet zo vanzelfsprekend is.

Heeft First Floor jullie voldoende ontzorgd in training en coaching van de consultant?

Philippe: Melissa werkte vanaf het begin altijd al heel zelfstandig. Het heeft haar bijna geen tijd gekost om ingewerkt te geraken en met ons mee te draaien. Zelf hebben we er weinig moeite of tijd moeten insteken om haar te coachen of op te leiden. Omdat First Floor dit deel van training op zich neemt, zagen we Melissa zelf ook aan een sneltempo groeien. Ze is van nature uit niet bang om haar handen uit de mouwen te steken en zelf naar oplossingen te zoeken, en dat is precies de mentaliteit die we hier kunnen gebruiken.

Welke coaching of begeleiding zou je First Floor graag toevertrouwen indien nodig?

Philippe: Ik merk wel dat jonge starters snel klaargestoomd worden om uit te groeien tot senior profielen en dat ze dan soms ineens twijfels krijgen over wat ze nu juist willen in hun carrière. Dat type loopbaanbegeleiding en dat soort advies daar ben ik zelf geen ster in. Bij die gesprekken zou ik hulp van First Floor zeker appreciëren, maar op dit moment is dat binnen mijn team zeker niet nodig.

Heeft Melissa jullie als marketing consultant veel nieuwe inzichten opgeleverd? Zo ja, wat nemen jullie daarvan mee naar de toekomst?

Philippe: We hebben zeker iets bijgeleerd van Melissa. Ze bracht veel structuur in onze manier van werken door bijvoorbeeld een overzichtelijke content kalender op te stellen. Zoiets hebben we echt nodig en dat merkten we. Sowieso is alles wat ze gedaan heeft en nog steeds doet op LinkedIn, Instagram en andere kanalen ook heel waardevol. We zien zelf nu het belang daarvan in.

Hoe waardevol vind je het om een externe consultant mee inspraak te geven in de werking van je eigen bedrijf?

Philippe: In het begin was dat moeilijker, omdat ze werkte toen maar twee dagen per week voor ons werkte. Zo veel kan je dan natuurlijk ook weer niet verwezenlijken. Toch liep alles van in het begin zeer vlot, waardoor wij onze verwachtingen hoger konden leggen. Op dit moment wordt ze zelfs geconsulteerd in verband met het beleid en de visie van ePact. Die inspraak vind ik dus heel waardevol.

Kunnen we stellen dat je First Floor en Melissa zeker zou aanbevelen?

Philippe: Zeer zeker wel. (lacht). Het concept van First Floor met jonge starters is ontzettend fris én nodig in deze snel veranderende tijden. Het houdt ons scherp, jong en fris om met jonge talenten te werken, want wij leren omgekeerd ook nieuwe kennis en inzichten van hen. Die wisselwerking die ik eerder al aanhaalde is eentje met een grote waarde.

Dat horen we graag. Bedankt voor dit interview!

Ondertussen startte Melissa deze maand fulltime voor ePact in eigen dienst en is ze geen consultant meer bij First Floor. Wij zijn Melissa heel dankbaar voor deze mooie samenwerking en we zijn blij dat zij haar plekje binnen ePact gevonden heeft!


Wil jij ook graag aan de slag als consultant of wil je onze consultants inschakelen voor jouw bedrijf? Stuur ons dan zeker een berichtje! Tot snel!