FF Lezen: Flow. De kunst van het zakendoen - Jan Bommerez

/ /

Profiel Jeroen

Jeroen Klinkckaert, oprichter en zaakvoerder van Intelligent Motion

Ik ontwikkelde een bewegingsfilosofie om zoveel mogelijk mensen een oplossing te bieden om opnieuw pijnvrij te bewegen zodat ze nog lang kunnen doen wat ze graag doen. Onze programma's zijn zowel voor particulieren als voor bedrijven. Bewustzijn staat in elk programma centraal waarbij de manier hoe je vandaag beweegt ons toont hoe je brein zich heeft aangepast. Bewust je lichaam in beweging brengen om een duurzaam resultaat te bekomen is het doel van elk programma.

Hi Jeroen! Over welk boek hebben we het vandaag?

"Flow en de kunst van het zakendoen" van Jan Bommerez. Een boek met een exploratie van hoe inzichten van persoonlijke ontwikkeling hun toepassing kunnen bekomen in een ondernemersverhaal.

Klinkt goed! Persoonlijke ontwikkeling, daar houden wij wel van 😉 Waarom heb jij voor dit boek gekozen?

Flow en de kunst van het zakendoen is een boek die je idealiter meermaals leest. De inzichten die je meeneemt passen bij de fase waarin je dan bent. Elke nieuwe fase brengen opnieuw nieuwe inzichten bij het lezen van dit boek.

OK. Nu zijn we officieel nieuwsgierig! Wat zijn jouw 3 key learnings uit dit boek?

1. Leven op basis van principekracht.

In plaats van reactief op te treden in situaties, verankerd blijven in de neutrale waarnemersrol. Het biedt de kans om efficiënt om te gaan met de feiten. Net zoals de natuur werkt, neutraal.

Max Planck, de grondlegger van de kwantumfysica zei ooit: 'Wie niet kan zien dat er in de natuurwetten een intelligentie werkzaam is, is misschien wel intellectueel, maar niet intelligent.'

Principes zorgen ervoor dat je leeft voor je dromen (= de verwijzers naar je potentieel).

Flow

Proactieve mensen maken keuzes op basis van bewust gekozen waarden en principes.


Principes zijn echter niet hetzelfde als waarden. Een waarde is een subjectieve evaluatie, een waardeoordeel. Waarden veranderen ook in de tijd en verschillen van cultuur tot cultuur. Principes echter zijn een soort natuurwet. Ze staan boven de tijd en ze zijn transpersoonlijk en transcultureel.

Vertrouwen in de wetten van de natuur en in de oneindige intelligentie die door die wetten werkzaam is, is de beste remedie tegen angst.


Leven in de afwezigheid van angst brengt je instaat om optimaal je potentieel te ontwikkelen, dat is leven op basis van principekracht.

2. Attitude als instelling om je koers te bepalen.

Het woord 'attitude' wordt in de luchtvaart en ruimtevaart gebruikt om de koers te bepalen. Hierbij wordt de koers bepaald door 2 relatief vaste hemellichamen om in de koers te behouden wanneer de omstandigheden extreem worden.

De 2 hemellichamen waar principiële mensen constant hun koers aan toetsen zijn hun persoonlijke missie en visie.

Missie
heeft te maken met wat je fundamenteel wilt bijdragen in het leven en aan het leven. Principes en waarden helpen je om te benoemen welk soort mens je wilt zijn (= je visie)

Als je niet '2 hemellichamen' hebt waar je bewust je koers aan toetst, zul je willekeurige en dus onbewuste patronen vertonen in je gedrag.

3. Timemanagement anders bekeken.

- Management gaat over hefboomwerking. Effectief tijdmanagement gaat om het creëren van hefboomwerking, het vergt systeeminzicht.

- Het verleden is o-verleden. Dood. Het leven is NU. Iets vergelijkbaars is waar voor de toekomst. Die komt NOOIT. De toekomst is wat naar je toekomt. Het zijn onze eigen emoties die ons uit het nu gooien. Emotionele intelligentie is een zeer onderschatte factor van time management.

- Tijd is een kwestie van perceptie. Het is een concept van opeenvolgende momenten terwijl er alleen maar nu kan zijn. Manage dus niet de tijd, manage je staat van zijn.

- Menselijke tijd (kloktijd) is lineair. Natuurlijke tijd is cyclisch. Kloktijd gaat over inspanningen gericht op een doel, cyclische tijd gaat over ontspannen leven vanuit visie. Er is een graad van vertrouwen en overgave in leven volgens cyclische tijd.

- Dingen zijn dringend en relaties zijn belangrijk.

Voor wie denk je dat het boek geschikt is?

Het boek brengt inzichten in hoe je op een 'moeiteloze' manier kan leven/werken. Het combineert inzichten binnen persoonlijke ontwikkeling en hoe deze te vertalen naar effectief handelen., volgens mij is iedereen daarmee gebaat. Maar als ondernemer of leidinggevende sowieso


Heb jij een boek gelezen of podcast geluisterd die je echt iedereen aanraadt? Of net eentje dat niet aan de verwachtingen voldeed?

GEEF 'M DOOR


💡 Meer inspiratie, inzichten, key takeaways en best practices? Abonneer je op onze 2-wekelijkse nieuwsbrief FF Inspireren; no sales (!) enkel inspiratie over ondernemen, HR, communicatie, leiderschap en employer branding.

ABONNEER JE HIER