Blogserie Videocampagne Deel 3: Verloop en tussentijdse evaluatie van de campagne
13/09/2021 / Marketing /
Hier gaan we weer! In deel 1 en deel 2 lazen jullie hoe we de vacature video maakten en de opzet deden van onze campagne op social media. Allemaal erg spannend, want de campagne is gelanceerd en ligt nu niet meer in onze handen... Of werkt het zo niet? Ontdek in deze blog hoe we een tussentijdse evaluatie deden en wat het tijdelijk resultaat was van onze campagne.
Niemand klikt door op een saaie Call To Action!
“De campagne staat online!” Wauw.., wat wilde we die zin graag kunnen zeggen. Na vele afwegingen, aanpassingen en hectiek is het dan toch gelukt. 1 campagne, 4 variaties met allen 1 doel. Sollicitaties binnen halen! Lijkt best makkelijk toch? We hebben een leuke video, duidelijke doelgroep en sterke platformen. Dat kan alleen maar goed gaan. Tijd om dat onder de loep te nemen!
Al snel was duidelijk dat de copy bij de 4 posts niet triggerend genoeg was. Wie klikt nu door op saaie Call To Action, niemand! Deze werd dan ook snel aangepast naar een duidelijke triggerende copy met sterkere call to action.
- Eerste versie: Ook zin om te werken als marketing consultant bij firstfloor? Ontdek het nu!
- Aangepaste versie: Benieuwd naar hoe je een top marketeer wordt? 🤩 Simpel, stap als consultant in ons FLY-traject en ontdek alle geheimen. Solliciteer nu!
Een duidelijk verschil dus. Dit brengt ons tot het volgende, het belang van A/B testing. Je gaat hier de vergelijking maken tussen je verschillende advertenties waarbij je telkens specifiek 1 eigenschap aanpast. Dit kan gaan om een verschillende copy, een andere afbeelding, met of zonder call to action, ... Maar let op, om constructief te kunnen testen, mag je telkens maar 1 eigenschap aanpassen. Je lanceert beide versies tezamen en bekijkt na 1-2 weken hoe elke variatie het doet. De variatie met de beste cijfers gebruik je vanaf dan als vaste advertentie.
Video of afbeelding, welke keuze maak jij?
Ook wij deden de test. Wat werkt het beste: een afbeelding of een video? Dit met uiteraard exact dezelfde boodschap en copy, want remember A/B-testing, maar 1 eigenschap aanpassen. Ja, ik denk dat je hem door hebt. 😉
Laat ons beginnen met de vraag om te draaien. Wat denken jullie dat het beste werkt, een afbeelding of video? Ik geef je alvast een tip, deze afweging heeft alles te maken met je te bereiken doel.
Als we kijken naar engagement met de post en het aantal interacties, was het overduidelijk. Video doet het beter! Maar laat engagement nu net datgene zijn, waar wij niet op uit zijn. Wij willen sollicitaties. Mensen die vanuit onze advertentie naar de website gaan en solliciteren. En geloof het of niet, een afbeelding doet het (binnen onze campagne) stukken beter dan de video.
Tijd om het roer om te gooien
Het belang van A/B-testing is nog maar eens bewezen en wij waren een heel stuk wijzer. De Click Through Rate ofwel CTR (hoeveel mensen klikken effectief door op je advertentie) lag bij video op alle platformen rond 0.3%. Dit is erg laag. Als je kijkt naar de benchmark voor ons type campagne, moet je rekenen op een CTR van 2%. Het gevolg, in de helft van de campagne gooiden we het roer om en werd het volledige budget toegewezen aan de afbeelding. Geen videoadvertenties meer, de focus ligt op onze advertenties met een afbeelding.
Maar... Was al dat werk van de vacature video dan een maat voor niets geweest? Laat dat nu het mooie aan marketing zijn. De video staat momenteel vast op onze vacaturepagina’s, wat op zich al een enorme meerwaarde is. Hiernaast is het ook een eindeloze contentbron. Stille beelden gebruiken, nog eens terugkoppelen op je campagne, de video is alles behalve een verloren moeite.
De marketingvacature wordt het meest bekeken door ...
Bij het bekijken van je campagne zijn je CTR’s en behaalde conversies belangrijk, maar verlies je niet in cijfers en te behalen doelen. Ga ook op zoek naar de reden waarom deze cijfers zo laag/hoog zijn. Zo viel op dat onze conversiegraad aan de lage kant was. Na het bekijken van tussentijdse resultaten merkten we op dat we de beoogde LinkedIn doelgroep toch niet helemaal bereikten. Meer nog, onze marketing vacature werd 3 keer zo vaak getoond aan personen met een sales interesse/achtergrond ten opzichte van een marketing interesse/achtergrond. Niet de bedoeling, er was dus dringend nood aan bijsturing. We vernauwden onze doelgroep, trokken op LinkedIn de leeftijd naar beneden van 25-35 naar 21-31 en legden de focus dichter bij marketinginteresses.
‘Solliciteer nu’ is een stap te snel
Als laatste viel op dat Facebook weinig conversies haalde. De reden hiervoor vonden we vrij snel. De knop ‘solliciteer nu’ was dat tikkeltje te snel en voor velen een te grote stap om op te drukken. Deze werd dan ook aangepast naar ‘meer info’. Wat ruimte biedt om te klikken op onze advertentie zonder het gevoel te hebben, meteen te moeten solliciteren.
4 Grote aanpassingen in onze campagne die noodzakelijk waren. Het belang van je lopende campagne op tijd te analyseren, werd dus nog maar eens duidelijk. We adverteerden immers 2 weken en er waren al 9 dagen voorbij. Het was dus tijd voor een sterk inhaalmanoeuvre, waar we voluit aan werkten!
Of al onze aanpassingen nu zorgden voor een beter eindresultaat lees je volgende week dinsdag in onze laatste blog: Conclusie en take aways campagne.
En in de tussentijd, heb jij even tijd om na te denken wat er allemaal mis kan lopen tijdens jouw campagne. Zou je A/B testen? En zou je werken met een afbeelding of video? Twijfel ook niet om ons te contacteren voor het opzetten en beheren van je eigen campagne. video@firstfloorcareers.be.
Heb je de eerste of tweede blog gemist? Neem dan zeker even de tijd, om deze door te nemen op onze website.