S2 #3 FF Rustig - Lesley Arens

/ /

De aflevering van Lesley in a nutshell


Leren is de drijfveer in alles wat ze doet. Bij FF Rustig, neemt ze voor een keer aan de andere kant van de micro plaats. Ontdek het inspirerende zigzagverhaal van Lesley van een droom om onderzoeksjournaliste te worden tot haar eigen HR Awards. Haar vastberadenheid en nieuwsgierigheid leidden naar het volwassenenonderwijs, waar ze 14 jaar lang anderen kansen bood en het beleid de nodige kritische vragen voorlegde. Voor Lesley houdt leren immers nooit op, en ze moedigt anderen aan om te blijven groeien, zelfs na het behalen van een diploma. Na haar werk in het volwassenenonderwijs en een samenwerking met VOV en HR Builders, besloot ze haar eigen HR-community te starten, ZigZagHR. Met frisse ideeën en een nieuwsgierige instelling daagt ze de traditionele HR-denkwijzen uit en dat gaat nog niet snel veranderen😉


Veel kijk-, luister- en vooral ZIGZAGplezier!

Lesley Arens | FF Rustig #3

Wie bezig is met HR heeft ongetwijfeld al eens van ZigZagHR, dé HR-community voor HR-professionals in België, gehoord. In 2017 schreef Lesley Arens samen met Lisbeth Claus hun visie neer in een boek dat uiteindelijk een hele HR-community in beweging bracht. Als je het verhaal van Lesley hoort, besef je dat dat geen toeval is…

Lesley Arens is auteur, keynote-speaker, "learnatic", mama, echtgenote van Sven, ondernemer en bezielster van ZigZagHR. Ze omschrijft zichzelf vooral als een vat vol tegenstrijdigheden. "Mijn man vergelijkt me altijd met een complexe wijn; als je er geen verstand van hebt, blijf je er beter vanaf," lacht Arens. Als kind wilde ze stewardess of journaliste worden, maar met ouders in de horeca bleef ze al snel in die wereld plakken, ten koste van haar toenmalige studie Politieke en Sociale Wetenschappen. Of dat haar windeieren heeft gelegd? Misschien. Het bracht haar vooral op het pad dat zo kenmerkend voor haar is: een met snelheid en veel bochten.

De onderzoeksjournaliste die de wereld ging verbeteren

ZigZag is dus niet zomaar een lukraak woord dat leuk klonk, nee. Voor Lesley is het anders gelopen dan ze zelf voor ogen had – een beetje zigzag dus. Maar wel steeds met een missie. Aangezien haar vader, horecaspecialist, haar vooral niet aanmoedigde om stewardess te worden, had ze oorspronkelijk de droom om als onderzoeksjournaliste de hele wereld rond te reizen. De achterliggende reden? Reizen, ontdekken en ondertussen alle problemen op aarde proberen op te lossen.

In dat ideale plaatje was er ook geen plek voor een huwelijkspartner of kinderen. Ook dat draaide anders uit. Want naast het krijgen van twee kinderen en twee huwelijken, heeft ze uiteindelijk ook nooit journalistiek gestudeerd. De vraag van haar ouders om mee in de horecazaak te gaan werken, plus het hoge loon dat hieraan vasthing, overtuigden haar om dat diploma links te laten liggen en te stoppen met haar studie.

Van zigzaggende Lesley tot ZigZagHR

Ze trouwde jong met haar eerste man en stapte in het moederschap waar ze er onverwacht alleen kwam voor te staan. Als jonge moeder kon ze niet meer aan de bak in de horeca. Haar diploma hoger onderwijs had ze nooit afgemaakt, dus ook op de arbeidsmarkt was er voor haar niet veel te vinden. Daardoor kwam ze 'aan den band' in een fabriek terecht. Ondanks tegenslag heeft ze op geen enkel moment de moed laten zakken. "Dat zit gewoon niet in mijn natuur. Ik heb altijd een plan B, C... én een exit-plan."

Die vastberadenheid om altijd door te gaan, ondanks uitdagende omstandigheden, heeft ervoor gezorgd dat ze zich bovendien perfect kan verplaatsen in het perspectief van veel mensen. "Over het muurtje kijken" is dan ook al lang haar credo en een van de basisideeën achter ZigZagHR. "Veel HR-professionals hebben de neiging om zich op te sluiten in het operationele, maar je moet ook naar buiten gaan. LinkedIn bijvoorbeeld ís buiten."

Ze behaalde alsnog haar diploma Marketing in het volwassenenonderwijs en besefte dat zo'n papiertje iemands leven kan veranderen. Uiteindelijk is ze 14 jaar blijven hangen in het volwassenenonderwijs, niet als student, maar met het doel om zoveel mogelijk mensen dezelfde kansen te bieden. Haar missie werd geboren!

Heilige huisjes in het onderwijs

Lesley zou natuurlijk Lesley niet zijn als ze ook daar niet het een en ander kritisch in vraag stelde. "In tegenstelling tot veel collega's zag ik geen studenten, ik zag klanten die betalen voor onderwijs," aldus Arens. De kiem voor marketing werd er gelegd en dankzij haar ingebakken klant-denken én durf om haar kritische vragen en ideeën te delen, groeide ze al snel door van een rol voor de klas naar een beleidsfunctie. Een rol waarin ze niet schuwde om ook heilige huisjes in vraag te stellen. Administratief medewerkers werden commercieel medewerkers en ook de vaste benoemingen kwamen ter sprake, evenals het daaruit voortvloeiende gebrek aan een degelijk HR-beleid. De pionier in haar was wakker en daarmee toch ook een beetje die wereldoplosser? 😉

Je bent nooit afgestudeerd

Helaas moest ze ondanks mooie prestaties zoals het oprichten van leerwinkels, ook vaststellen dat met het veranderen van ministers veel van die veranderingen teruggedraaid werden. Het bracht haar een belangrijke les: "Wanneer je een visie of verandering enkel aan jezelf ophangt, is die weinig duurzaam." En visie heeft Arens: een die wars is van silo's en hokjesdenken en waarbij de opdracht van onderwijs heel breed gaat: zowel jonge mensen breed maatschappelijk vormen als optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daar is volgens Arens nog veel werk aan de winkel: "Net zoals jongeren stage gaan lopen, zou naar mijn mening iemand die in onderwijs gaat, ook eerst eens een tijdje in het bedrijfsleven moeten meedraaien," betoogt ze, om zelf te ervaren waar ze hun studenten op moeten voorbereiden.

Daarnaast is een van Lesley's stokpaardjes – zelf een echte learnatic - dat het leren nooit stopt. "Je bent nooit afgestudeerd, ook al heerst er nog steeds die verkeerde perceptie bij het behalen van je diploma." Iets wat Caroline, HR-consultant van First Floor en co-host tijdens deze aflevering erkent: "Ik merk zelf dat het bedrijfsleven veel te bieden en te leren heeft, terwijl ik veel jonge mensen rond mij heb die denken dat het na het afstuderen gedaan is."

Een frisse wind door HR-land

De stap vervolgens van het volwassenenonderwijs en -beleid naar het VOV Lerend Netwerk was dan ook logisch, Om van daaruit bij HR Builders te belanden, een commerciële HR-organisatie. Toen deze samenwerking tot een einde kwam, gaf dit Lesley het finale zetje om vol voor de HR-community te gaan waarover ze in haar boek sprak, en zo zag ZigZagHR in 2019, net voor Corona, het levenslicht.

Met ZigZagHR wilde Arens vooral een frisse wind door HR laten waaien en een aantal klassieke denkwijzen challengen. Het is het samenkomen van al haar vorige ervaringen en een nooit aflatende nieuwsgierigheid en blijven rondkijken, die cruciale attitude die nog vóór het durven nodig is. Ondertussen zijn we enkele jaren, een succesvol magazine, podcast, evenementen én een eerste editie van de Zohro Awards verder, maar je raadt het al: er komt nog meer. Want dat ze zichzelf steeds blijft heruitvinden is voor haar vanzelfsprekend. "Ik ben me er altijd van bewust dat er op een dag een nieuwe challenger kan opstaan."

De rode draad door Lesley's zigzagverhaal? Die vat ze zelf perfect samen: "Je hoeft niet altijd het pad te volgen dat je voor ogen had, een ander pad leidt meestal tot de mooiste bestemmingen. Je kunt overal geraken, zolang je er zelf in gelooft." Wat meteen ook het beste advies is dat ze haar 20-jarige zelf zou kunnen geven.

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in agile en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!