S1 #8 FF Rustig - Gita Van den Boer

Oprichtster en zaakvoerster van Chalo, het awardwinning bedrijf waar ze haar ambitie, ondernemingszin én haar Indische roots samenbracht. Daarnaast single mama en vooral één brok energie: het verhaal van Gita Van Den Boer is er eentje om van te smullen (met een chai latte ofcourse! 😉).


Enjoy!

Gita Van den Boer over het nemen en claimen van verantwoordelijkheid

Na een actieve studententijd en met een diploma Communicatiewetenschappen in the pocket ging Gita aan de slag in de uitzendsector. Niet als consulente, wél meteen als kantoorverantwoordelijke. “Dat was een droomjob en een prachtige leerschool om te mogen doen.” Verantwoordelijkheid nemen en claimen, dat is Gita. Ze noemt het zelf eerder “onbewust plichtsbewust” zijn, dat je uitstraalt in hoe je de dingen aanpakt. Hierdoor geven mensen je die verantwoordelijkheid ook gewoon sneller.

Gita is nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in anderen. Een eigenschap waar ze best trots op is. Want als je heel nieuwsgierig bent naar mensen en goed luistert, dan pik je wellicht snel op wat de noden zijn en kan je hier gemakkelijker op inspelen.

Een carrière in sneltreinvaart

Haar carrière liep als een trein met een job in een directieteam als kers op de taart. Maar ze besefte ook: hoe snel je bent gegroeid, zo snel kan het ook voorbij zijn. Het waren felbegeerde plekken waarvoor gevochten werd. Gita’s mentor Sandra raadde haar aan ervoor te zorgen dat ze een back-up had. Voor Gita was dat back-upplan onder andere psychologie studeren in avondschool, wat dan weer leidde naar: “Ga nu eens naar India, het is nu toch tijd, hè.”

Next stop: India.

En het was inderdaad tijd om India, haar roots, te bezoeken. Gita vertrok alleen voor drie weken om vrijwilligerswerk te doen in het weeshuis waar zij heeft gewoond. Al snel kwam het besef waaraan ze “ontsnapt” is, maar dat is een heel ondankbaar gevoel. Samen met andere vrijwilligers zette ze zich keihard in, al kwam de realiteit snel en hard binnen: je draagt water naar de zee. Het is een druppel op een hete plaat die structureel niks verandert.

Eén van de dingen die ze wel heel erg koestert, was hun ontbijtritueel: elke ochtend dronk Gita samen met de vrijwilligers een kop zwarte thee met kruiden. Chai brengt de mensen samen, het is een constante doorheen een verdeeld India.

Next step: Chalo.

Gita vroeg zich af: “Hoe kan zo’n mooi product met zo’n mooie traditie en authenticiteit niet uitgedragen worden in de wereld?” Ze maakte het haar missie om met Chalo het verhaal van chai naar buiten te brengen en het toegankelijker te maken voor het brede publiek. Chalo werd gelanceerd in 2015.

Ondertussen zijn we 8 jaar verder en is Chalo een vaste waarde op menukaarten in 33 landen. Maar Gita blijft dromen. Zo wil ze de chai-vlek vergroten, graag een flagship openen en een charity-project in India opstarten.

Haar advies aan haar 20-jarige zelf? “Blijf je hart volgen. Wanneer je je geforceerd voelt en je pakt het aan, alleen dan gaat het fout. Je weet dat op het moment dat je je gesqueezed voelt. Wij hebben geleerd om daarmee om te gaan, maar je moet er eigenlijk iets mee doén. We zijn geen bomen, en we zijn niet geplant om op één plaats te blijven.”

En die 20-jarige Gita, die kijkt vast met grote ogen en vol trots naar de kids… die op haar lijken. 😉

Over FF Rustig

FF Rustig is een podcast geproduceerd door First Floor. Wij zijn er om jong, veelbelovend talent in HR en marketing de best mogelijke start van hun carrière te geven. Zo willen we niet alleen gelukkige professionals klaarstomen, maar ook toekomstige leiders die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun job, hun bedrijf en zichzelf. In onze FF Rustig-podcast brengen we je eerlijke verhalen van inspirerende, ervaren professionals die ons een blik gunnen in de mens achter de carrière.

Luister je liever via Spotify? Dat gaat ook!